Yaban hayvanlar için jandarma ekipleri doğaya yem bıraktı Yaban hayvanlar için jandarma ekipleri doğaya yem bıraktı
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 14 Temmuz'da kendisiyle bir araya gelen BDP heyeti aracılığıyla ilettiği 'Anlamlı ve derinlikli müzakere için devletin tavrını bekliyorum. Bu müzakere anlamlı ve sonuç alıcı bir müzakere olmalıdır. Bu bir yılda ne bir ret, ne de ilerleme sağlanamadı. Hayal kırıklığı olmaması için tarihi çağrısını bir kez daha yeniliyorum' sözlerine, hükümet kanadından henüz bir karşılık gelmezken, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'tan önemli mesajlar geldi. KCK Eş Başkanı Bayık, Kandil Dağı'nda Reuters haber ajansı ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
'Sürecin sonuna gelindi!'
Yapılan söyleşide İmralı Adası'nda bulunan liderleri Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesini, anayasa değişikliklerinin yapılacağı konusunda güvence verilmesini ve sürecin işlemesinde beklenen gelişmeleri izlemek için üçüncü bir tarafın belirlenmesini istediklerini ifade eden Bayık, barış sürecinin başladığı Mart ayından bu yana Türkiye'den çıkmış olan güçlerinin yeniden dönebileceğini söyledi. 'Sürecin sonuna gelindi. Ya Kürt hareketiyle derin ve anlamlı müzakereleri kabul ederler ya da Türkiye'de iç savaş çıkar. Şimdi çıkan grupların, eğer hükümet koşullarımızı kabul etmezse, yeniden Kuzey Kürdistan'a dönüş için hazırlık yaparız.' diyen Bayık, sürecin hangi yönde ilerleyeceğinin 'önümüzdeki günlerde' belli olacağını söyledi.
Bayık, söyleşi de Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından bizar açıklanan 'demokratikleşme paketi'ne dair de değerlendirmelerini sürdürdü. Paket için 'içi boş' diyen Bayık, 'Paketin demokratikleşmeyle ilgisi yok. Düşünce tarzında değişiklik yok' dedi.
Rojava'da Kürtlere karşı savaşan çeteci grupları destekleyen Türkiye'nin böylece Kürtlere karşı 'vekaleten' bir savaş yürüttüğünü de ifade eden Bayık, 'Türk hükümeti haydut gruplarını silahlandırarak Batı Kürdistan halkına karşı savaş sürdürürse, Kürt halkının da savaşı Türkiye'ye taşıma hakkı vardır' sözleriyle Türkiye'ye uyarıda bulundu.

Editör: Haber Merkezi