Losev

Baydemir ve Barzani Basın Açıklaması Yaptı

A
a

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanması önündeki tıkatıcı rolünü unutarak, Kürtler için "birlik" mesajı verdi.

Başbakan Erdoğan'ın davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer ile birlikte Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun da eşlik ettiği ziyarette Barzani ve beraberindekileri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP'li milletvekileri Sırrı Sakık, Esad Canan, Altan Tan ile Bağımsız Milletvekili Leyla Zana belediye girişinde karşıladı. Ziyaret öncesinde belediye çevresinde yoğun polisiye önlemin alınması dikkat çekti. Karşılamanın ardından Barzani ve beraberindekiler Baydemir'in başkanlık makamına geçerek, yaklaşık 1 saat 10 dakika basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. 
 
'Kürtlerin birliği ve ittifakı Ortadoğu'yu özgürlüğe ulaştırır'
 
Görüşmenin ardından Baydemir ve Barzani başkanlık binası girişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İlk olarak konuşan Baydemir, Barzani'ye "hoş geldin" dileklerinde bulunarak, Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın Diyarbakır'da oluşundan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kürt halkının birlik ve bütünlük içinde olması gerektiğini söyleyen Baydemir, "Umarız bundan sonra birleşen kardeşlik elini havada bırakmayız. 21'inci yüzyılda Kürt halkının ittifak ve kardeşliği ile özgür olmasını talep ediyoruz. Kürtlerin birliği ve ittifakı önemlidir. Kürtlerin birliği ve ittifakı, Ortadoğu'yu özgürlüğe ulaştırır" dedi. 
 
 
'Yapılan görüşme önemlidir'
 
Yapılan görüşmenin tarihi olduğunu ve bugünün tarih sahnesinde yerini alacağını belirten Baydemir, "Amed Sayın Barzani'nin atalarının şehridir. Amed, Hewler, Qamişlo ve Mahabad tüm Kürt halkının vatanıdır. Kürtleri barış dolu günler bekliyor. Bu barış Kürtleri demokrasiye ulaştıracaktır. 2013 Newroz'unda Sayın Abdullah Öcalan'ın verdiği mesaj Kürt halkının özgürlüğü için çok önemlidir. Mele Mustafa Barzani'den, Mazlum Doğan'a, Sakine Cansız'a tüm Kürt halkının özgürlüğü için yaşamını yitirenleri bir kez daha anıyorum" ifadesinde bulundu. 
 
Ziyaretin amacı barışa katkı sunmak! 
 
Ardından konuşan Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ise, böyle bir ziyareti gerçekleştirmenin çok önemli olduğunu belirterek, Diyarbakır'a gelmesinin temel amacının 2013 Newroz'un da başlayan "çözüm süreci"ne katkı sunmak olduğunu iddia etti. Hewler halkının selamlarını Diyarbakır halkına getirdiğini ifade eden Barzani, "Sayın Erdoğan ve Sayın Öcalan'ın atmış olduğu tarihi adımı önemli görüyorum. Dileğimiz o ki Kürdistan halkı sabırlı olsun. Barış kolay gelmez. Barış ile elde edilecek olanlar başka yollarla elde edilmez" ifadesinde bulundu. 
 
 
Barzani Ulusal Birlik Konferansı'nı pas geçti
 
Kürt Ulusal Kongresi'nin toplanması önünde tıkatıcı tutumlarını görmezden gelerek Kürt halkı için "birlik" vurgusunda bulunan Barzani, "Amacımız Kürt halkının birliğidir. Kürtler birlik olduğu zaman kazanır. Amed'de başlayan bu süreç tarihidir. Bu tarihi sürecin devam etmesini istiyoruz. Amed benim için önemlidir. Amed bizim için aziz bir şehirdir. İlk defa Amed'e geliyorum. Tüm yüreğimle Amed'i seviyorum. Amed bizim memleketimiz, Hewler'de sizlerin memleketidir. Umarız bugünden sonra barış kazanır" şeklinde konuştu. 
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan bir grup ise "Bijî bratîya gelan" sloganları attı. Yapılan açıklamanın ardından Barzani ve BDP'liler, Dedeman Otel'de yemeğe geçti. Yemeğin ardından Barzani'nin Diyarbakır'dan ayrılarak, Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçmesi bekleniyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.