Losev

Başkanlık anayasası teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Videoyu Aç Başkanlık anayasası teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu
A
a

AKP ve MHP'nin üzerinde uzlaşıya vardığı yeni anayasa teklifi Meclis'e sunuldu.

AKP ve MHP'nin anlaşmaya vardığı yeni anayasa teklifi Meclis'e sunuldu.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Yeni Anayasa teklifi saat 17.30'da Meclis'e sunacağız' dedi. Teklif yaklaşık 10 dakika gecikmeyle Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

Anayasa değişikliği teklifinde "Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir" hükmü kaldırılarak partili cumhurbaşkanlığı sistemi teklif ediliyor. Teklifle TBMM'nin denetim yollarında 'gensoru' ve 'meclis soruşturması' yetkilerinin kaldırılması öngörülüyor.

BAŞBAKANLIK KALDIRILIYOR, CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARI GELİYOR

Anayasa değişikliği teklifinde Başbakanlık makamı kaldırılıyor, yerine cumhurbaşkanı yardımcıları geliyor. Cumhurbaşkanı bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.

Buna göre, cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları cumhurbaşkanı atayacak ve görevden alacak. Bakan olanların milletvekillikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Meclis dışından da bakan atayabilecek.

KARARNAME VE YÖNETMELİK ÇIKARABİLECEK

Teklife göre cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikler çıkarabilecek.

Meclis'teki sandalye sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngören teklifte, cumhurbaşkanı için kademeli bir Yüce Divan yolu öngörülüyor. Buna göre partili cumhurbaşkanı hakkında 300 oyla soruşturma istenecek, 360 oyla komisyon kurulacak ve 3'te 2 çoğunluk, yani 400 oyla Yüce Divan'a sevk edilecek. Bakanlık kurulması ya da kaldırılması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak. Görev süresi 5+5 olarak düzenlenen Cumhurbaşkanlığı için 'doğuştan' Türk vatandaşlığı olma şartı öngören değişiklik teklifinde seçilme yaşının 25'ten 18'e indiriliyor. Teklife göre TBMM'nin yanı sıra Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Teklif, yedek milletvekilliği düzenlemesini de öngörüyor.

Anayasa değişikliği teklifi, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısının 22'den 12'ye, daire sayısının 3'ten 2'ye düşürülmesini öngörüyor.

Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa teklifiyle ilgili İstanbul'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, "Getirilen değişiklik teklifinde bir esas maddeler bir de uyum maddeleri, geçici maddeler ve geçiş hükümleri var. Toplam 21 madde. Bu 21 maddenin yanılmıyorsan 18'i esas maddelerden oluşuyor. Diğerleri geçiş, uyum ve geçici maddeler" dedi.

"Bağımsız ve tarafsız yargıya vurgu yapılıyor" diyen Yıldırım, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin mutabık olduğu maddeler de var" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım, " Ayrıca seçilme yaşı 18'e iniyor, milletvekili sayısı 600'e çıkıyor. Meclis güçlendiriliyor. Cumhurbaşkanı için yetki karmaşası sona eriyor" dedi.

Yıldırım, "Getirilen değişiklikle artık koalisyonlar dönemi sona ermiş oluyor. Ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. 


 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.