Losev

Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü’nü aldı

Videoyu Aç Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü’nü aldı
A
a

Nobel Kimya ödülünü kazanan Türkiyeli bilim insanı Aziz Sancar, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törende ödülünü aldı.

Nobel Kimya ödülünü kazanan Türkiyeli bilim insanı Aziz Sancar ödülünü aldı.

Sancar, İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle Nobel Kimya Ödülü’nü İsveç Kralı 16’ıncı Gustaf’ın elinden aldı.

Sancar, DNA onarımı konulu çalışmaları nedeniyle Tomas Lindahl ve Paul Modrich’la birlikte ödüle değer görülmüştü.

Aziz Sancar kimdir?

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci Türkiyeli oldu. Daha önce yazar Orhan Pamuk 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü almıştı.

1946’da Mardin’in Savur ilçesinde doğan Sancar, İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi ve 1977’de Dallas’taki Teksas Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı.

Yurtdışında yaptığı çalışmalarla Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen üç Türkiyeliden biri oldu. Sancar, kanser tedavisinde kullanılan “ritmik saat” buluşuyla da tanınıyor.

Yedi kardeşi olan Sancar, HDP Mardin vekili Mithat Sancar’ın da akrabası.

ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Sancar, DNA onarımı üzerine çalışıyor.

Sancar, Nobel Kimya Ödülü’nü kazandığı çalışmalarına ilişkin daha önce şunları söylemişti:

‘Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu DNA’yı tahrip ediyor ve vücutta bulunan DNA onarım mekanizmaları,  o kanser hücrelerinin yaşamasını sağlıyor. Biz bu mekanizmayı anlamak, aydınlatmak için bir çalışma başlattık. Bu mekanizmayı anlayınca onu inhibe edip, kanser hücrelerinin normal hücrelerden daha önce öldürülmesini sağlamaya çalışacağız. DNA onarımı mekanizmasını aydınlatmak, kanser tedavisi noktasında çok önemli.

“Hedefimiz DNA onarımının ne zaman minimum ne zaman maksimum olduğunu belirleyerek, DNA onarımı potansiyelinin en az olduğu zaman ilaç tedavisi uygulayarak, hem ilacın etkisini çoğaltmak, hem de yan etkileri azaltmak.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.