×

Günkırı'da Geçimlerini Tandır Yaparak Sağlıyorlar

Güroymak (Norşin) ilçesine bağlı Günkırı (Kotni) beldesinde yaşayan kadınlar, yaptıkları tandır ve çömleklerle ekmeklerini çamurdan çıkarıyor.

Günkırı beldesindeki dağların yamaçlarından getirilen özel toprakla tandır, çanak ve çömlek yapan kadınlar, asırlardır sürdürdükleri gelenekle ailelerinin geçimini sağlıyor.

Günkırı Belediye Başkanı İlhan Çetinsoy,  yaptığı açıklamada, beldede asırlardır devam eden tandır yapma geleneğinin nesilden nesile aktarıldığını belirtti.

Çetinsoy, tandır, çanak ve çömlek gibi topraktan yapılan ürünlerin beldedeki kadınların elinde şekil bulduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Tandır ve çömlek yapımında kullanılan özel toprak beldedeki belli başlı yerlerden getiriliyor. Özellikle kadınların daha çok aktif oldukları bu alanda erkekler toprağın getirilmesine yardımcı oluyorlar. Kadınlar da bu toprağı adeta sanata dönüştürüyor. Beldemizde 500 hane var ve hemen hepsinde bu işi yapan kadınlar mevcut. Kadınların yaptığı toprak ürünleri yine erkekler tarafından satışı sunuluyor. aileler içinde tam bir dayanışma var."

-Anneden kıza miras

Çamurdan yapılan tandırları satarak geçimlerini sağladıklarını anlatan kadınlardan Gülnaz Çetinkol ise tandır yapımının beldede gelenek haline dönüştüğüne işaret ederek, "Kız çocuklarımız küçük yaşlarda anneleriyle beraber çamurdan tandır yapmayı öğreniyor. Beldede yaşayan her kadın, bu sanatı çok küçük yaşta öğrenir. Bu sanat, anneler tarafından kız çocuklarına öğretilerek yaşatılıyor. ?500 haneli beldenin büyük çoğunluğu tandır, çömlek yaparak geçimini sağlıyor" dedi.

Çetinkol, tandır yapımının zahmetli bir iş olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Dağların yamacından çıkarılan kırmızı toprağı öncelikle ayıklıyoruz. Ayıkladığımız toprağı samanla karıştırıyoruz. Daha sonra bu topraktan çamur elde edip, bu çamuru işlemeye başlıyoruz. Çamurdan yaptığımız tandırı, kapalı yerlerde yaklaşık 10 gün kurutuyoruz. En son aşamada da tandırı kırmızıya boyayıp, satışa hazır hale getiriyoruz. Ben 50 yaşındayım kendimi bildim bileli tandır yapıyorum ve severek yapıyorum. Aynı zamanda çocuklarıma da öğretiyorum. Tandırları biz kadınlar, satışını ise erkekler yapıyor. Türkiye genelinde bütün il ve ilçelere gönderiyoruz."

Beldede 25 liraya satılan bir tandırın il dışında 150 liraya kadar alıcı bulduğuna değinen Çetinkol, belde halkının topraktan yapılan ürünlerle evlerinin geçimini sağladığını sözlerine ekledi.

Kadınlardan Bakır Erbiçer ise annesinden öğrendiği tandır yapımını devam ettirerek, geleneği bugünlere kadar ulaştırdıklarını anlattı.

İmkan tanındığı takdirde yaptıkları ürünleri pazarlayarak kentin ve bölgenin ekonomisine önemli katkı sunabileceklerini bildiren Erbiçer, devlet desteği sağlanmasıyla tandır yapımının daha kapsamlı bir hale gelebileceğini sözlerine ekledi.

 
Kaynak: Bitlis Haber13 / Ümit Sayındı