Uzman Çavuş Mustafa Fatih Yetişen silah kazasında şehit oldu Uzman Çavuş Mustafa Fatih Yetişen silah kazasında şehit oldu
İçişleri Bakanı Efkan Ala, 'Güvenlik Bakanlığı' kurulacağı yönündeki iddialara cevap verdi. Altan Tan tarafından da eleştirilen'Güvelik Bakanlığı' iddialarını, 'böyle bir çalışma yok' diyerek yanıtladı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2015 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerinde milletvekillerini sorularını yanıtladı.
Ala, Güvenlik Bakanlığı kurulacağına yönelik bazı iddiaların dile getirildiğini hatırlattı. Bakan Ala, 'Güvenlik Bakanlığı var mı dediniz, böyle bir bakanlık yok. Böyle bir bakanlığın kurulma çalışması da yok.' diye konuştu.
Bakan Efkan Ala komisyondaki görüşmelerde, milletvekillerinin güvenlik ve temel haklar konusunda ciddi değerlendirmelerin olduğunu bildirdi.
Bakan Ala, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Oslo görüşmeleri ile ilgili de bilgi verdi. Ala, görüşmelerin basına sızdırılmasıyla ilgili soruşturma açıldığını da açıkladı.
Ala ayrıca, jandarmanın 'HDP ile konuşmayın' talimatı olmadığını söyledi.
Yasadışı dinlemeler
Emniyet Teşkilatı'ndaki soruşturmalara ilişkin de Bakan Ala, '1181 kişiye disiplin cezası verildi. 460 ihraç istemi yapıldı, 155 kişi ihraç edildi' dedi.
'247 TOMA var'
Ala, 247 TOMA olduğunu ve şu ana kadar su ile müdahalenin en az zarar veren bir yöntem olduğunu söyledi.
Ala, 'Şiddet bir çözüm yöntemi değildir. Şiddet kullanarak toplantı ve gösteri yapılamaz. Toplantı, gösteri barışçıl yapılmalı. Bildirim yapılarak belirlenen yerlerde toplantı ve gösteri yapılabilir. Şiddet gösterilirse, başvurulursa o gösteriyi zaten yasal olmaktan çıkarıyor.' dedi.
Van'da ateşe sürülen araçlar
Bakan Ala, Van'da Kobanê gösterileri sırasında polisin sivil araçları ateşe sürüklenmesiyle ilgili olarak ise 'Ateşin içine sürüklenen sivil 2 araçta polise ait. Yani emniyete ait sivil araçlar. Bu da olayı daha vahim bir hale getiriyor. Olayla ilgili soruşma sürüyor' dedi.
İçişleri Bakanlığı bütçesi
2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nda, İçişleri Bakanlığı'na 3 milyar 898 milyon 467 bin TL ödenek ayrıldı. 2014 yılında Bakanlığa tahsis edilen ödeneğe göre yüzde 9,79 artış söz konusu.
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artışla 22 milyon 183 bin TL, Emniyet Genel Müdürlüğünün bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 6,44 artışla 17 milyar 623 milyon 719 bin TL, Jandarma Genel Komutanlığı'nın bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artışla 6 milyar 489 milyon 530 bin TL, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bütçesi ise bir önceki yıla göre yüzde 11,88 artışla 506 milyon 226 bin TL olarak belirlendi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bütçesi de bir önceki yıla göre yüzde 43,19 artışla 179 milyon 890 bin TL olarak öngörüldü.