Losev

Akil İnsanlar Bitlis'te Görüşmelerini Sürdürüyor

A
a

Çözüm süresine katkı sunmak ve bölge halkının taleplerini dinlemek üzere Bitlis'e gelen Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, bugün Bitlis merkezde görüşmelerini sürdürdü.

Akil İnsanlar Bitlis'te Barış Halayları Çektiler
 
Çözüm süresine katkı sunmak ve bölge halkının taleplerini dinlemek üzere Bitlis'e gelen Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, bugün Bitlis merkezde görüşmelerini sürdürdü.
 
Bitlis'te davul zurna eşliğinde halaylarla karşılanan Akil İnsanlar Heyeti, bir süre çekilen halayları izledikten sonra halay ekibine katılara barış halayları çektiler. Çekilen barış halayının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Akil İnsan Can Paker, gittikleri her yerde barış halaylarıyla karşılandıklarını, bunun da vatandaşların barışı ne denli çok istediğini gösterdiğini söyledi. Barıştan çok ümitli olduğunu ifade eden Paker, "Her ne kadar biz bu bölgede ailelerle çektiğimiz halayları farklı algılıyorlarsa da biz barıştan çok umutluyuz. Biz hiçbir olumsuzluğa aldırış etmeden yolumuza devem edeceğiz" diye konuştu.
 
Bitlis'teki karşılama töreninin ardından heyet üyeleri Mutki ilçesine geçti
 
 
Akil İnsanlar Heyeti Mutki'de
 
Mutki'de 3 yakınını faili meçhul cinayetler sonucu kaybeden aileyi ziyaret etti.
 
Heyet Başkanı Can Paker ile üyeler Ayhan Ogan, Abdurrahman Dilipak, Mahmut Arslan, Zübeyde Teker, Abdurrahman Kurt ve Mehmet Uçum, kent merkezindeki Ulu Cami önünde vatandaşlar tarafından davul zurnayla karşılandı.
 
Öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibiyle halay çeken heyet üyeleri, daha sonra Mutki'nin Pınarbaşı Mahallesi'nde yaşayan Çetin Birlik'in evini ziyaret etti.
 
Heyet üyeleri, 1995 yılında babası ve 2 ağabeyini faili meçhul cinayetler sonucu kaybettiği öne sürülen Çetin Birlik'i dinledi.
 
Onurlu bir barış için her bireye önemli görevler düştüğünü belirten Birlik, herkesin barışa katkı vermesi gerektiğini söyledi.
 
Birlik, ülkede geçmiş dönemlerde büyük travmalar yaşandığını vurgulayarak, toplumsal uzlaşma için devletin geçmişiyle hesaplaşması gerektiğini dile getirdi.
 
Ölenlerin yakını İhsan Birlik ise faillerin belli olduğunu savunarak,
 
"Devlet büyükleri, sağ olsun Başbakan'ı takdir ediyorum çok büyük bir işe girişti. Temennimiz bu sürecin devam etmesi" ifadelerini kullandı.
 
Heyet Başkanı Can Paker ise anlatılanları dinledikten sonra kendilerine görev düştüğünü bildirerek, "İnşallah cenazeler bulunur. Temennimiz faillerin bulunması" diye konuştu.
 
Grup üyesi Zübeyde Teker de Bitlis'in ağır ve acı travmalar yaşadığına işaret ederek, "Beklentimiz yeni süreçte, tüm bu mağduriyeti yaşayanların sesini yükseltmesi ve bunda ısrarcı olmasıdır. Bizler darbelerin hepsini yaşadık. Buna rağmen çok önemli ve değerli olan insanların barıştan, haktan, eşitlikten yana olması" dedi.
 
Akil İnsanlar Bitlis'te Bulunan Eren Ünv Öğrencileriyle Buluştu
 
Çalışmalarını sürdüren Akil İnsanlar Heyeti, Bitlis Eren Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya geldi.
 
Bitlis Eren Üniversitesi konferans salonunda Akil İnsanlar Heyeti öğrencileri dinledi. Can Paker başkanlığındaki Abdurrahman Kurt, Sibel Eraslan, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum, Mahmut Arslan ve Ayhan Ogan'dan oluşan Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu üyelerine çözüm sürecinde izlenilmesi gereken yollarla ilgili fikirlerini iletti.
 
Bazı öğrenciler salonda bulunan sivil polislerin baskı oluşturduğunu belirterek, polislerin dışarı çıkarılmasını talep etti. Yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrasında değerlendirme konuşmasını yapan heyet başkanı Can Paker, bu bölgede yaşanan sorunu önceleri Güneydoğu sorunu olarak adlandırdıklarını, daha sonra da Kürt sorunu denildiği söyledi. Son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmelerin devam etmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydeden Paker, "Bu bölgede yaşanan travmanın boyutunu sizler daha iyi biliyorsunuz. Biz heyet olarak sizleri dinlemeye ve burada yaşananları Ankara'da anlatmaya geldik. Taleplerinizi not ettik. Burada yaşanan olayları tek tek Ankara'da anlatacağız. Ancak burada sizlere de büyük görevler düşüyor." şeklinde konuştu.
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.