Losev

Ahlat'ta Çilek Hasadı Başladı

A
a

Ahlat'ta geçen yıl kurularak başarılı bir şekilde yetiştiriciliği yapılan kendine has tadı ve kokusu ile tüketicileri cezbeden çileklerin hasadına başlandı.

Erkizan Mahallesi Kaya mevkiindeki 5 dekarlık alana kurulan çilek bahçesinde çilek hasadı başladı. İlçede geçen yıl Ahlat Ziraat Odası (AHZO) ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleri ile Mustafa Altaş isimli vatandaş tarafından kurulan çilek bahçesi, bölgede ilk olma özelliğini taşıyor. Çilek bahçesinde yapılan hasadı yerinde inceleyen AHZO Başkanı Necat Demirden ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, hasadın son derece başarılı bir şekilde yapıldığını belirttiler. Burada yapılan gezi ve incelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan AHZO Başkanı Demirden, bir çok yerde çilek hasadı biterken, Ahlat'ta daha yeni çilek hasadına başlandığı için çok avantajlı olduklarını söyledi. AHZO Başkanı Demirden, tamamen doğal şartlarda yetişen çileklerin oldukça büyük ve lezzetli olduğunu belirterek, "Ahlatlı vatandaşımız oldukça güzel bir çilek bahçesi kurarak, organik çilek yetiştiriyor. Çilek yetiştiriciliğinde bizim en büyük avantajımız, birçok bölgede çilek biterken burada yeni yetişmeye başlamasıdır. Bu nedenle pazar payımız yüksek olacak. Biz bu işi geliştirmek istiyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz burada bir ilki gerçekleştirerek, ilçemizde çilek yetişebileceğini bizlere gösterdi. Bu bir örnektir. Pazar sıkıntımız da yok. Bunu sadece bölgemize değil batıya doğruda göndermek istiyoruz. İnşallah bu gelişerek devam edecek. Alternatif ürün olarak çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda çileğin kilosu 3-4 TL civarında satışa sunuluyor" dedi.
 
Daha sonra konu hakkında açıklama yapan Ahlat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nihat Keskin, bu bahçenin kurulumun yaklaşık olarak 22 Bin TL civarında olduğunu ifade ederek, "Bu konuda en çok desteği AHZO Başkanı Necat Demirden ve yönetiminden aldık. Geçen yıl mayıs ayında bu bahçeyi kurduk. Çilek üretiminin Türkiye'de en yoğun olduğu bölge Silifke'dir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde de hasadın son zamanları ve reçellik vasıf da ki çileklerin hasadı da bitmek üzeredir. İlçemizde ise en önemli avantajımız çileğin hasadına başlanıldığı zaman Türkiye'de çileğin kalmadığı bir zaman dilimine denk gelmesidir. Ayrıca ilk denemeyi kurarken 2 çeşit üzerinden hareket ettik. Monterey (Yedi veren çeşidi) ve camarosa (kısa gün bitkisi) dir. Bölgemize hangisi daha verimli olur diye iki çeşit denedik. Sonuç olarak hemen hemen her iki çeşitte bölgemize uyum sağladı. Verim açısından da her hangi bir sıkıntımız yok. 1 dekarda yaklaşık olarak bizim beklentimiz 3 ton'dur. Biz bölgemize göre 3 ton hesapladık. Bölgemiz koşullarında üreticimiz bu ürünü 4 TL'den satışa sunuyor. Yani dekara 12 bin TL bir gelir elde edilmiş oluyor. 2'inci yıl zaten yapmış olduğu bu masrafın fazlasıyla parasını çıkarabiliyor" dedi.
 
AHZO Başkanı Demirden ile müdür Keskin, burada yapılan bahçenin örnek teşkil ettiğini ifade ederek, bu tür alternatif ürünlerin ilçede yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını da ifade ettiler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.