Losev

Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndaki Kazı Çalışmaları

Videoyu Aç Ahlat Selçuklu Mezarlığı'ndaki Kazı Çalışmaları
A
a

Ahlat'ta bulunan ve dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olarak bilinen Selçuklu Meydan Mezarlığındaki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün tamamlandığını bildirdi.

Dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı olan ve Türklerin Anadolu'ya ilk ayak bastığı topraklar üzerinde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı'ndaki şehadet taşları ayağa kaldırılıyor.

Boyları 4,5 metreye varan ve üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran mezarlıktaki restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Karahan, bu yıl 4 ay boyunca yürüttükleri çalışmalarda önceki yıllarda olduğu gibi mezarlığın daha rahat gezilebilmesi için çevre temizliği yapıldığını anımsattı.

Mezarlıktaki eğri taşların düzeltilmesi ve likenlerin temizlenmesine büyük önem verdiklerini belirten Karahan, "Eğilen taşlardan 220 tanesi bu yıl teraziye alındı. Önceki yıllardaki çalışmalarımızla 400'ün üzerinde eğri mezar taşı doğrultuldu. Ayrıca 120 adet taşın liken temizliği gerçekleştirildi. Bunlar tek tek mekanik olarak temizlendi. Dolayısıyla bu temizlik yazıların okunmasına zemin hazırladı. Böylece 50 adet taşın okunmasını sağladık. Okunan taşlarda 30'dan fazla usta ismi tespit ettik" diye konuştu.

Karahan, kazı çalışmalarını bu yıl tamamladıklarını ve önümüzdeki yıllarda da çalışmaların devam edeceğini söyleyerek, Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın tarihte çok önemli bir yere sahip olduğunu ve inanç turizmi açısından da bölgenin en önemli değerleri arasında yer aldığını kaydetti.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.