Losev

Ahlat Kazılar Tekrar Başladı

Videoyu Aç Ahlat Kazılar Tekrar Başladı
A
a

Dünyanın en büyük İslam mezarlığı ve Anadolu'nun Orhun Abideleri olarak nitelendirilen Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nda yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü başladı

Boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve motiflerle her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran İslam mezarlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülen "Eski Ahlat Şehri Kazıları", bu yıl da devam ediyor.
Prof. Dr. Karahan, gazetecilere yaptığı açıklamada, mezarlıktaki eğri taşların düzeltilmesi ve likenlerin temizlenmesine büyük önem verdiklerini belirtti.
Mezarlıktaki otların temizlenmesi ve  çevre düzenlemesine yönelik çalışmaların sürdüğünü anlatan Karahan, 7-8 taşın liken temizliğini tamamladıklarını söyledi.
Karahan, ziyaretçilerin çok sık uğradığı bir yer olması nedeniyle temizliğe önem verdiklerini bildirerek, "Bu yıl da eğilen taşların düzeltilmesi, sandukalar dahil restorasyonlarının yapılması, likenlerin temizlenmesi, taşların okunması ve çevre düzenlemesi şeklinde çalışmalarımız devam edecek. Ayrıca jeofizik ve jeoradar çalışması da bu dönemde yapılacak" dedi.
Temizlik çalışmasının sadece mezar taşlarının okunabilmesi için değil, likenin taşa verdiği zararı da ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığına değinen Karahan, "Likenler taşın her tarafını kapattığı için taşları da okuyamıyoruz. Çünkü liken kökleri çok çabuk gelişen ve yayılan bir bitki. Müdahale edilmediğinde taşı hızla tahrip ediyor. Biz de bunu önlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.