Ağrı, ülkenin önemli tarım ve hayvancılık illerinden biri olarak kabul ediliyor ve Vali Varol, üretimde katma değerinin artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılacağını vurguladı.

Vali Varol, kentin geçmişte yakaladığı seviyeye ulaşması için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, projelerin üreticinin refahını artıracağını ve başarıya ulaşacağını umduklarını söyledi. Tarım ve hayvancılık alanındaki üretimin artırılması için çeşitli projeler hayata geçirildi.

Vali Varol, yaptığı açıklamada, "Ağrı ilimiz, özellikle Doğu Anadolu bölgesinde tarım ve hayvancılık alanında öne çıkan bir ilimiz. Çeşitli nedenlerden dolayı bu alanlarda geride kalmış durumdaydık. Tarımsal alanda çok ciddi noktadayken tarımsal yelpazesi çok genişken günümüzde birkaç ürüne sıkışmış durumda. Asıl işimiz olan tarım ve hayvancılıkta nasıl işler yapabiliriz diye düşündük, birtakım çalışmalar yaptık. Birtakım fizibilite çalışmaları yaptık ve eksik gördüğümüz çalışmalar yaptık" dedi.

Varol, hedeflerinin üreticilerin ekonomik refahının artması olduğunu söyledi ve faaliyetlerle bu hedefe ulaşmaya çalıştıklarını belirtti.

Tarım alanının geliştirilmesinin yanı sıra hayvancılık alanında da önemli gelişmeler kaydettiklerini belirten Vali Varol, büyük baş hayvancılığı canlandırmak için çalışmalar yapıldığını ve ırkın geliştirilmesine yönelik suni tohumlama projeleri gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca, küçükbaş hayvan varlığını artırmak için "5 yılda 750 bin koyun projesi" başlattıklarını ifade etti.

Vali Varol, tarım alanındaki kapasitenin geliştirilmeye çalışıldığı gibi hayvancılık alanında da önemli gelişmelere imza attıklarını hatırlatan Varol şunları söyledi: "Büyükbaş hayvancılıkta bölgedeki ırkı canlandırmak için büyük çalışma yaptık. Suni tohumlama bölgede yapılan bir şey ama özellikle geçtiğimiz yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Özel İdare'mizin ortaklaşa yaptığı çok devasa bir suni tohumlama projesi gerçekleştirildi. Küçükbaş hayvan varlığımızı artırmak için '5 yılda 750 bin koyun projesi' başlattık."

Coğrafi işaret alınan ürünlerin üreticiye katkı sağladığını belirten Vali Varol, tulum peyniri, Ağrı et döneri, Geven balı ve haşıl yemeğinin coğrafi işaretini aldıklarını ve tulum peyniri coğrafi işaretinin de alınacağını açıkladı. Projelerin amaçlarının üreticinin gelirinin artırılması olduğunu belirten Vali Varol, Ahırlar Bölgesi Projesi'nin devam ettiğini ve tamamlandığında bölgenin bir hayvan borsası haline geleceğini ifade etti.

Vali Varol, "Bu projelerin tümünün vatandaşlarımızın tarlasında köyünde kalması için katkı sağlaması, oralardaki refahın artması için katkı sağlaması