Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının iki sebeple gerçekleştirildiği belirtildi.

"Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV artışının birincil sebebi, depremin yol açtığı ek maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini azaltmaktır. Aynı zamanda, bu düzenleme ithal ürünlerin yer aldığı akaryakıt ürünlerindeki artışın dolaylı olarak cari açığın kontrol altında tutulmasına katkı sağlayacaktır.

1 Ekim Güncel Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu? 1 Ekim Güncel Altın Fiyatları Ne Kadar Oldu?

İkinci olarak, sabit olan bu vergilerde, uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki artışlara rağmen 2016 yılından bu yana neredeyse hiç vergi artışı yapılmadığı ifade edilmektedir. Maktu ÖTV tutarları, enflasyon karşısında değer kaybederek 2016 yılında GSYH içindeki payının yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,80'e ve vergi gelirleri içindeki payının da 2016 yılında yüzde 26,23 iken 2022 yılında yüzde 17,84'e düştüğü belirtilmektedir. Benzin, motorin ve LPG gibi en çok tüketilen akaryakıtlardaki vergi oranı, yapılan yeni artışlara rağmen yüzde 50'nin üzerinden 38,5'e düşmüştür.

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarının, yaklaşık 7 yıl boyunca artırılmamış olduğu ve benzinde 5 TL, motorinde 5 TL ve LPG'de ise 4 TL olduğu açıklandı. Diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarındaki artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır. Açıklamada, yapılan artışların 2016 yılından bu yana meydana gelen enflasyon artışının altında olduğuna dikkat çekilmiştir. Yine de, ülkemizin halen Avrupa'da benzin ve motorin fiyatlarında en ucuz 4. ülke olduğu belirtilerek, sınır komşusu Yunanistan ile karşılaştırıldığında, benzinin ülkemizde 1,303 dolar, Yunanistan'da ise 2,057 dolar, motorinin ülkemizde 1,239 dolar ve Yunanistan'da 1,861 dolar olduğu vurgulanmıştır."

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)