Bu taşlar, tarih boyunca yaşanmış doğal süreçlerin bir parçası olarak, bilimsel açıdan büyük önem taşıyor. Bitlis’e getirdiği taşlarla ilgili bir araştırma yapan Yücel, Dr. Cihan Önen’in taş merakıyla ilgilendiğini öğrendi ve bu değerli fosilli taşları ona hediye etti. Dr. Önen, taşların içerisindeki fosilleri inceleyerek, bu değerli parçaların bilimsel çalışmalar için büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Haber Kapak Şablon 2024 08 14T114521.881

"Dünyanın her tarafından taş koleksiyonu oluşturdum"

Böyle geçmişi uzun yıllara dayanan ve oldukça kıymetli olan taşları kendisine hediye ettiği için Yücel’e teşekkür eden Dr. Cihan Önen, “Uzun yıllardan beridir doğa ve uzay gözlemciliği yapmaktayım ve gözlemlerimi kayıt altına alarak belgesel yapıyorum. Bunun yanında taşlara da oldukça ilgim ve merakım var. Dünyanın her tarafından taş koleksiyonu oluşturdum. Tabi biz bunu bir amaç dahilinde yapıyoruz. Bunları gençlerle buluşturup, öğrencilere doğa bilincini kazandırmaya çalışıyoruz. İleriki projelerimizin içinde sergi gibi bir etkinlikle bunları daha fazla gençlerle buluşturup güzel şeyler yapacağız. Sağ olsun Enver Bey de bu açıdan gençliğe ve bize bir katkısı oldu. Koleksiyonundaki en değerli taşları bize hediye etti” diye konuştu.

Haber Kapak Şablon 2024 08 14T114623.800

BİTLİS'TE ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ ALINACAKTIR BİTLİS'TE ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ ALINACAKTIR

Taşlar hakkında gazetecilere bilgilere veren Enver Yücel, Çin’de bu taşlarda yapılan incelemelerde tespit edilen bir fosilde 99 milyon yıl yaşında olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Haber Kapak Şablon 2024 08 14T114534.892

"Bu taşların 30 ile 90 milyon yıl kadar tarihi bir bilgisi var"

Yücel, “17 yıl boks hayatım oldu. Bu sayede gezdiğim ülkeler vardı. Daha sonra Ukrayna’da damla kehribar denilen taşla tanıştım.Bunu Türkiye’den isteyen arkadaşlarımız olunca da ticaretine yöneldik. 4-5 yıl boyunca uğraşıp maden sahasını kiralayıp işletmeye başladık. Savaş da başlayınca bizde Türkiye’ye geri dönüş yaptık. Yanımızda getirdiğimiz kıymetli parçalar oldu. Taşların içinde bulunan canlı hayvan fosilleri ve bitki fosili olanları Türkiye’ye getirdik. Cihan hocamızın bu taşlara olan ilgisinden ve gençlere de bunu aktarmasında dolayı bizimde bir katkımız olsun diye kendisine bu taşları hediye etmeye karar verdik. Bu taşların 30 ile 90 milyon yıl kadar tarihi bir bilgisi var. Fakat son olarak Çin’de bu taşlarda yapılan incelemelerde tespit edilen bir fosilde 99 milyon yıl yaşında olduğu tespit edildi. Bu taşın en büyük özelliği sıradan bir reçine değil. Bu taşı salgılayan ağaç türünün son bulmasıdır” dedi.

Haber Kapak Şablon 2024 08 14T114600.796

Haber Kapak Şablon 2024 08 14T114549.203

Kaynak: Yeniakit