Losev

81 İlden Kadın Eşitlik İçin Buluştu

A
a

3. Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Forumu'nda kadınlar sığınaksız bir dünyayı, birlikte politika üretebilmenin imkanlarını, ayrımcılıkla mücadeleyi, güncel politik sorunları ve kadın emeğini konuştular.

“3. Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Forumu” hafta sonu Ankara’da yapıldı. Forumda 81 ilden 600 kadın eşitlik için bir araya geldi. Son olarak 2003 yılında toplanan forumun ardından bu, ülke genelindeki kadın örgütlerinin üçüncü buluşmaydı.
 
Üç gün süren “3. Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Forumu”nda kadınlar sığınaksız bir dünyayı, birlikte politika üretebilmenin imkanlarını, ayrımcılıkla mücadeleyi, güncel politik sorunları ve kadın emeğini konuştular.
 
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) desteğiyle düzenlenen forumun sekreteryasını Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği üstlendi. Forumun yürütme kurulunda ise Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG), Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Türk Kadınlar Birliği (TKB), Başkent Kadın Platformu (BKP) ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) yer aldı.
 
Şu konu başlıkları altında atölye çalışmaları yapıldı:
 
Kadın cinayetleri, çocuk gelinler, aile kurumu, ŞÖNİM’ler, kamu-STK işbirliği, siyasete katılım, kent-kentlilik hakkı, illerdeki eşitli birimleri, LGBT bireylere yönelik şiddet, etnik ayrımcılık, engelli kadınlar ve çocukların yaşadığı ve başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılıklar, Türkiye’de kadın hareketinin önündeki engeller, kadınların barış sürecine katılımı, anayasa süreci, kürtaj hakkı, kaç çocuk doğuracağına karar verme hakkı, çocuk/hasta/yaşlı/engelli bakım yükümlülüklerinin tüm toplum tarafından paylaşılması, girişimciliğin kadın istihdamına çözüm olup olmayacağı, esnek çalışma ve kadın üretim kooperatifleri.
 
Forum yalnızca atölyelerle sınırlı kalmadı. Geceleri de fotoğrafçılıktan sinemaya, internet kullanımından haber yazma ve kampanya düzenlemeye kadar birçok konuda bilgi ve deneyim paylaşımı seansları yapıldı.
 
10 yıl sonra üçüncü buluşma
 
Bütün illerden kadın örgütlerinin ilk büyük buluşması 1995 yılında yapılan Dünya Kadın Konferansı’nın ardından 2000 yılında Pekin+5 sürecinde olmuştu. 2003 yılındaki ikinci kadın örgütleri toplantısı ise Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) çerçevesinde için düzenlenmişti. Bütün illerden 453 kadının katıldığı bu toplantının sonucunda CEDAW Ülke Raporuna alternatif “STK Gölge Raporu” hazırlanmış ve BM Komitesine sunulmuştu.
 
On yıl sonra yine 81 ilin tamamından kadınlar bir kez daha bir araya geldi, eşitlik ve adalet için sesini yükseltti. 
Kaynak : Bianet

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.