Losev

4’lü ittifak tamam, sıra açıklamada!

Videoyu Aç 4’lü ittifak tamam, sıra açıklamada!
A
a

24 Haziran’daki Meclis seçimlerine ittifakla girecek muhalefet partileri belli oldu. CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti ve Demokrat Parti’nin yer alacağı 4’lü ittifakın 1-2 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Muhalefet partilerinin ittifak görüşmelerinde sona gelindi. CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti ve Demokrat Parti’nin yer alacağı 4’lü ittifakın 1-2 gün içinde açıklanması bekleniyor.

Parlamenter sistemden yana siyasi partilerin ittifak görüşmeleri yaklaşık 2 hafta sürdü. Edinilen bilgiye göre, CHP’nin diğer partilere götürdüğü, “Cumhur İttifakı” dışında tüm muhalefet partilerini içine alacak “sıfır baraj ittifakı” önerisi tam karşılık bulmadı. HDP’nin de yer alması istenen ittifaka İYİ Parti, tabanındaki milliyetçi oyları kaybedeceği gerekçesiyle olumlu bakmadı. İYİ Parti’nin şerhi üzerine sıfır baraj ittifakı projesi rafa kalktı.

CHP yöneticilerinin, “Ezber bozacak, tarihe barajı kaldıracak siyasi hareket olarak geçecektik” sözleriyle önem verdiği projenin hayata geçmemesi, “Siyasetin dilini başkalarının kurgulamasına fırsat vermemek lazımdı ama istediğimiz gibi olmadı” şeklinde yorumlandı.

İTTİFAK PROTOKOLÜ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

HDP’nin dışarıda kaldığı ittifak görüşmelerinde ise önemli bir yol alındı. CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti ve Demokrat Parti’nin (DP) yer alacağı ittifak modelinde anlaşma noktasına gelindi.

Görüşmelerde DP’nin İYİ Parti listelerinden adaylarla seçime girmesi veya pusulada diğer partilerle birlikte yer alması tartışma konusu oldu. Ağırlıklı görüş pusulada daha geniş bir ittifak alanının avantaj sağlayacağı şeklinde olunca DP’nin de yer alacağı 4’lü ittifak olasılığı arttı.

CHP yetkililerinden alınan bilgiye göre ittifak protokolü üzerinde çalışmalar sürüyor. Protokolün tamamlanmasının ardından 4 partinin genel başkanının bulunacağı bir açıklama planlanıyor. Bu açıklamanın 1-2 gün içinde yapılması bekleniyor.

CHP cumhurbaşkanı adayını 4 Mayıs’ta açıklayacağını duyurdu. Bu durumda ittifak açıklaması aday açıklamasından önce yapılmış olacak.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.