Losev

26 Filistinli Mahkum Serbest Kalacak

A
a

İsrail, Amerika’nın Ortadoğu müzakerelerini yeniden başlatmak amacıyla önayak olduğu anlaşma sonucu 26 Filistinli mahkumu serbest bırakacak.

İki hafta önce konuyla ilgili Washington’da düzenlenen toplantının ikincisi, Çarşamba günü Kudüs’te gerçekleştirilecek. Salı günü gerçekleşmesi beklenen salıverme işleminin, 5 yıllık bir aradan sonra iki ülke arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacak bir adım olduğu belirtiliyor.
 
Serbest bırakılması beklenen Filistinli mahkûmların İsraillileri öldürmekle suçlanmış olmaları, salıverme işleminin her iki ülke için de çok büyük bir öneme ve hassasiyete sahip bir konu olduğunu gösteriyor. 9 aylık süreçte dört aşamalı bir sistem uygulanarak toplamda 104 Filistinli mahkûmun Filistin’e geri verilmesi planlanıyor.
 
1967’de İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana on binlerce Filistinli, çeşitli suçlar nedeniyle İsrail hapishanelerinde tutuluyor. Filistin halkının çoğu ise bu mahkûmları işledikleri suça bakmaksızın kahraman ilan edip, ülkenin bağımsızlığı uğruna kendilerini feda ettiklerini savunuyor. Filistinliler, salıverilecek 104 mahkûmun İsrail ve Filistin arasında 1994’te imzalanan geçici barış anlaşmasından önce ülkeler hala çatışma halindeyken suç işlediklerini dile getiriyor. Hatta Filistinliler, İsrail’in 26 mahkûmu daha önceden serbest bırakmış olması gerektiğini belirtiyor. İsrail halkı ise sivilleri öldüren Filistinli mahkûmların birer terörist olduğunu dile getiriyor. Bazı İsrailli aileler, İsrail Savunma Bakanlığı önünde toplanıp kararı protesto etmeyi planlıyor.
 
26 MAHKUMUN İSMİ AÇIKLANDI
 
İsrail Hapishane Yönetimi, mahkûmların serbest bırakılma işlemlerinin yapılabilmesi için 26 mahkûmun ismini bugün yayınladı. Mahkûmların 21’i adam öldürmekle suçlanırken, geriye kalan 5 mahkûm ise cinayete teşebbüs ya da adam kaçırmakla suçlanıyor.
 
Amerika, Filistinlilerin yanı sıra İsraillilerin de yardımıyla yapılacak bir anlaşmanın sınır çizme, güvenlik konusunda iki taraflı bir uzlaşma ve Filistinli mülteciler sorununu çözme gibi iki ülke arasındaki temel sorunlara bir ışık tutacağını düşünüyor. Filistin, İsrail’in 1967’de ele geçirdiği toprakların da içinde bulunduğu yeni bir devlet isterken, iki ülke arasındaki müzakerelerin beş yıllık durgunluğunun nedeni olarak ise Filistin’in hayalini kurduğu yeni devlette olmasını istediği toprakların üzerine İsrail’in kendi yerleşim alanlarını kurmaya başlaması gösteriliyor.
 
KUDÜS VE BATI ŞERİA’DA YENİ YERLEŞİM YERLERİ
 
Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas, ancak İsrail’in Filistin topraklarından çekilmesi durumunda müzakerelere devam edeceğini söylemişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail Filistin arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması için Abbas’ı anlaşmaya ikna ederek, 104 Filistinli mahkûmun salıverilmesini garantiledi. Serbest bırakılmaların ardından İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimlerde toplam bin 187 yeni konut inşa edileceğini açıklamıştı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.