Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ekim ayı enflasyon verileriyle birlikte 2026 yılı Yeniden Değerleme Oranı (YDO) %25,49 olarak belirlendi. Bu oran doğrultusunda yeni yılda uygulanacak trafik cezaları da netleşti. Artış oranı 1 Ocak 2026 itibarıyla drift, kırmızı ışık, hız ve cep telefonu kullanımına kadar birçok kalemde ciddi zam anlamına geliyor.
2025’te 46.392 TL olan drift cezası, 2026 yılında 58.217 TL’ye yükseldi. Alkol kontrolüne izin vermeyenler 33.326 TL, alkollü araç kullanma durumunda ise tekrar sayısına göre 11.629 TL ile 23.437 TL arasında ceza uygulanacak.
Kırmızı ışıkta geçmek ve araç kullanırken cep telefonu kullanmak 2.719 TL, hız sınırını %50’den fazla aşmak ise 11.629 TL olarak güncellendi. Emniyet kemeri takmayanlar, hatalı park yapanlar ve trafik işaretlerine uymayan sürücüler 1.246 TL ceza ödeyecek. Engelli park alanını işgal eden sürücülere ise 2.492 TL ceza kesilecek.
Belirlenen YDO oranı yalnızca trafik cezalarını değil; pasaport, ehliyet ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi birçok kalemi de etkileyecek. Cumhurbaşkanı tarafından farklı bir oran belirlenmediği takdirde bu rakamlar otomatik olarak yürürlüğe girecek.
Yetkililer, cezaların artmasının yanı sıra trafik kurallarına uyulmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor. Uzmanlar, hız, kemer ve cep telefonu ihlallerinin yalnızca maddi değil, can güvenliği açısından da büyük risk oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Sürücülere “Ceza yememek ve kimsenin hayatını riske atmamak için kurallara uyun” çağrısında bulunuluyor.