DEM Bitlis Belediye
Losev

19 Yıl Sonra Mutki'de Defnedildiler

Videoyu Aç 19 Yıl Sonra Mutki'de Defnedildiler
A
a

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde faili meçhul cinayete kurban giden Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık'a ait kemikler, 19 yıl sonra ailelerine teslim edildi.

Kızıltepe'ye bağlı Yurderi köyünde yürütülen kazılarda ortaya çıkan kemikler, yakınlarından uzun yıllar haber alamayan Birlik ve Alabalık ailelerinden alınan örneklerle karşılaştırıldı.

Yapılan incelemede, 1995 yılında ortadan kaybolan Mutkili Zübeyir Birlik ve Zeki Alabalık'a ait olduğu belirlenen kemikler, yakınları tarafından teslim alınarak ilçedeki aile mezarlığında defnedildi.

Faili meçhul cinayet sonucu kaybettikleri yakınlarına ait kemikleri 19 yıl sonra toprağa veren aileler, büyük üzüntü yaşadı.

Mutki'de, faili meçhul cinayet sonucu babasını, iki ağabeyini ve bir yakınını kaybeden Çetin Birlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1991 yılında "terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçundan 3,5 yıl cezaevinde kalan ağabeyi Kemal Birlik ile akrabası Zeki alabalık'ın 29 Mart 1995 yılında tahliye edildiğini belirtti.

Tahliye olan Birlik ve Alabalık'ı getirmek için Mardin'in Kızıltepe ilçesine giden babası Abdülbaki Birlik ile büyük ağabeyi Zübeyir Birlik'in de ortadan kaybolduğunu anlatan Çetin Birlik, tüm girişimlerine rağmen 4 kişiden bir daha haber alamadıklarını ifade etti.

Birlik, gerekli yerlere defalarca müracaat etmelerine rağmen hiçbir sonuç elde edemediklerine değinerek, şöyle konuştu:

"2008 yılında Kızıltepe'nin bir köyünde yapılan kazıda cesetlere rastlandı. Yapılan testler bizden alınan örneklerle uyuşmadı. En son Yurderi köyünde yaşayan vatandaşlar, bize köyün yakınındaki bir kuyuya insanların atıldığını, buluntuların yakınlarımıza ait olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Kızıltepe Savcılığına müracaat ettik ve ilçeye bağlı Yurderi köyünde kazı yapıldı. Buradaki kazıda kemikler çıktı. Yapılan DNA testi sonucu çıkan kemiklerin ağabeyim Zübeyir'e ve yakınımız Zeki Alabalık'a ait olduğu belirlendi. Adli Tıp Kurumundan aldığımız kemikleri, Mutki'deki aile mezarlığına defnettik."

DNA testinin ardından Kızıltepe Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Birlik, "Olay 1995 yılında oldu, ağabeyimin kalıntılarına 2013 yılında ulaşabildik. Fakat babam ve diğer ağabeyimin kemiklerine henüz ulaşamadık. Onların kalıntısına da ulaşmak için ömrüm yettiğince çaba göstereceğim" dedi.

"Ülkede demokrasi ve kardeşlik tesis edilmediği, insanları katledenler hesap vermediği sürece çözüm sürecinin gerçekleşebileceğine inanmıyorum" diyen Birlik, çözüm sürecinin ilerlemesi ve adaletin işleyebilmesi için suçluların yargılanması ve binlerce faili meçhulün aydınlatılması gerektiğini dile getirdi.

 Birlik, ağabeyinin kemiklerini defnettikleri yere anıt mezar yapacaklarını sözlerine ekledi.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.