Losev

130 isim 3 ay içinde ülkeye dönmezse vatandaşlıktan çıkarılacak!

Videoyu Aç 130 isim 3 ay içinde ülkeye dönmezse vatandaşlıktan çıkarılacak!
A
a

Aralarında HDP'li vekillerin de bulunduğu, 130 kişinin vatandaşlıktan çıkarılması gündemde. Karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haklarında soruşturma açılmasının ardından ülke dışında bulunanlar için yaptığı “Vatandaşlıktan çıkarılacaklar” uyarısının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Karar Resmi Gazetede yayınlandı. Eğer bu kişiler 3 ay içerisinde ülkeye giriş yapmazsa Türk vatandaşlığından atılacak.Haklarında soruşturma yürütülen ve ülkede olmayan, aralarında HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer ile eski HDP Milletvekili Özdal Üçer ve Gülen Cemaati lideri Fethullah Gülen’in de bulunduğu 130 ismin 3 ay içinde Türkiye’ye dönülmezse vatandaşlıktan çıkarılacağı duyuruldu.Haklarında soruşturma yürütülen ve yasalara göre firari durumda olan, aralarında HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer, eski HDP milletvekili Özdal Üçer’in de bulunduğu 130 isim 3 ay içinde Türkiye’ye dönmezlerse vatandaşlıktan çıkarılıyorlar. Resmi Gazete’de yayınlanan listede ‘FETÖ’, PKK ve IŞİD üyeliği iddiasıyla aranan isimler olduğu belirtildi.5 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar şu şekilde“26 9/2004 tarihli vc 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 302 nci. 309 uncu. 310 uncu. 311 inci. 312 nci. 313 üncü. 314 Üncü ve 315 inci maddelerinde yazılı suçlar nedeniyle haklarında Cumhuriyet Savcılıkları, Mahkemeler tarafından soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunmaları nedeniyle kendilerine ulaşılamayan aşağıda kimlik bilgileri yer alan kişilerin, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29’uncu maddesinin 2’nci fıkrası gereğince bu ilanın Resmi Gazete‘de yayınladığı tarihten itibaren Üç ay içerisinde Türkiye’ye dönerek ilgili mercilere müracaat etmedikleri takdirde, anılan Kanun hükümlerine göre Türk vatandaşlıklarının kaybedileceği ilanen tebliğ olunur.”

KİMLER VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILIYOR?

Mevcut durumda Türk Vatandaşlığı Kanunu‘na göre vatandaşlıktan çıkarılabilecek kişiler şunlar:1- Yabancı bir devletin Türkiye’nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunup da bu görevi bırakmaları kendilerine bildirilmesine rağmen üç aydan az olmamak üzere verilecek uygun bir süre içerisinde kendi istekleriyle bu görevi bırakmayanlar,2- Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin her türlü hizmetinde bakanlar kurulunun izni olmaksızın kendi istekleriyle çalışmaya devam edenler,3- İzin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar.Bu durumdaki kişiler bakanlığın teklifi ve bakanlar kurulunun kararıyla vatandaşlıktan çıkarılabiliyor. Vatandaşlıktan çıkarma kararı kişiye özel alınıyor; ilgilinin eş ve çocuklarını etkilemiyor. Aynı kanuna göre vatandaşlıktan çıkarılmanın sonuçları ise şöyle: Yabancı muamelesine tabi tutulmak ve mal varlığını en geç bir yıl içinde tasfiye etmek (aksi halde, mallarına el konabilir).

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMA SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi kararı verilebilmesi için aşağıdaki koşulların yerine gelmiş olması gerekir:Maddede düzenlenen suçlar nedeniyle ilgili hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülmesi,İlgilinin yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ‘ulaşılamaması’,Bu durumun soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı veya kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından ‘öğrenilmesi’ üzerine Bakanlığı bildirilmesi,Bakanlıkça Resmî Gazetede yapılan yurda dön ilanına rağmen üç ay içinde yurda dönülmemiş olması,İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.