DEM Bitlis Belediye
Losev

11 Haberciye Saldırı

Videoyu Aç 11 Haberciye Saldırı
A
a

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ndeki yasaklar yurttaşı, turisti, gazeteciyi etkiledi. En az 11 haberci polis şiddetine uğradı; biri gözaltında. TGC, polis şiddetini kınadı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Taksim Meydanı’nda kutlanmasını “seyahat özgürlüğünü etkilediği” iddiasıyla işçiye yasaklayan yetkililer, halkın haber alma hakkını, yurttaşların ve turistlerin seyahat özgürlüğünü çiğneyen önlemleri devreye soktular.

Beyoğlu İlçesi’nde sokak sokak yerleştirilen “Polis” ve “Jandarma” yazılı, kişilerin ilçe içinde hareket etmelerini engelleyen barikatlara bir de, “Sarı basın kartı olmadığı” için gazetecilerin, foto muhabirlerin ve fotoğraf sanatçılarının, “yasak olduğu” gerekçesiyle de turistlerin hareket özgürlüğü hiçe sayıldı.

Saat 16.00 itibariyle en az 11 gazeteci, polisin sıktığı gaz kapsülü ve plastik mermiyle yaralandı. Çatışmaları görüntülemeye çalışan medya çalışanlarının geneli tazyikli su ve biber gazından etkilenirken, bazıları doğrudan hedef seçildi.

Barikatları tek sarı basın kartı aşıyor!

Barikat önünde bekleyen polis, Cihangir ve Firuzağa’dan valizleriyle otellerine veya Taksim Meydanı’na çıkmayan çok sayıda turistin geçişine izin vermedi.

İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi’nden görüntü almak için Taksim Meydanı’na geçmek isteyen çok sayıda gazeteciden polis, “Sarı basın kartı” sordu; olmayanların geçişine izin vermedi. İstiklal Caddesi’nin meydana açılan barikatta, habercilerle Emniyet görevlileri arasında tartışmalar yaşandı. Polisler, “sadece” sarı basın kartı istediklerini, olmayanlar arasında kimseye ayrım yapmadıklarını ileri sürdüler.

Polisten “Kanal7”li savunma

Bir polis yasağı, Kanal7 çalışanının tanıtım kartını göstererek, “Bakın, arkadaşın geçişine izin vermiyorum” diyerek savundu. Gazeteciler, sarı basın kartı şartının belli başına haksızlık ve ayrımcılık olduğunu söyleyerek itiraz ettilerse de faydası olmadı. Bu gazeteciler ve geçiş bekleyen fotoğraf sanatçıları meydana alınmadılar.

t24 editörü gözaltında

Fulya Ortaklar Caddesi'nde polisin kullandığı biber gazından kaçmaya ve Taksim’deki ofisine ulaşmaya çalışan t24 internet sitesi gece editörü Deniz Zerrin gözaltına alındı. Edinilen ilk bilgilere göre, Zerrin’in polisle tartıştığı iddiasıyla gözaltına alındı. Sitenin yayın yönetmeni Doğan Akın polis yetkilileriyle görüşmek istediyse de Zerin'in cep telefonunu uzattığı polisler konuşmayı reddetti.

TGC: Bu tutumdan artık vazgeçin

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), polisin bazı basın mensuplarını hedef seçerek tartaklamasını ve görevlerini yapmalarını engellemesini bir yazılı açıklamayla kınadı.

TGC açıklamasında, “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazeteciler, ne yazık ki,  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü izlerken yine hedef seçildi. Muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar biber gazı ve tazyikli sudan etkilendi. Gazetecilerin kamu yararı adına görev yaptığını görmek istemeyen emniyet güçleri, meslektaşlarımızın Taksim’e girmesine engel olmaya çalıştı” denildi.

Gazetecilere geçmiş olsun dileklerini ileten TGC, “1 Mayıs’ta yaşanan olayların izlenmesini engellemek için cop, gaz ve tazyikli suyla gazetecileri hedef seçen, yaralayan ilkel anlayışı kınıyor, bu tutumdan artık vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

En az 11 haberci hedef

Edinilen ilk bilgilere göre, Okmeydanı'nda yaşanan çatışmaları izleyen ETHA muhabiri Ali Haydar Doğan'ın  kolu kırıldı. Beşiktaş’ta Barbaros yokuşundaki polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada Halk TV'ye bağlanan Barış Yarkadaş, canlı yayın yaparken yaralandı. Şişli’de EPA foto muhabiri Sedat Suna, bacağından yaralandı. Sol gazetesi muhabiri Elif Örnek polis saldırısı sırasında başından yaralandı. Sol gazetesi muhabiriEmin Şentürk ise olayları izlerken plastik mermiyle yaralandı.

Haber portalı Duruş Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Güneş,ayağından darp edildi. Milliyet gazetesi foto muhabiri Ozan Güzelce polisin fırlattığı gaz kapsülüyle sağ el bileğinden yaralandı. Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Yusuf Ali Gümüşlü kolundan Yurt Gazetesi yazarı Hakan Gülseven ise burnundan yaralandı.

Şişli'de kolu kırılan gazeteci Fethullah Şenocak Haseki Hastanesi'ne kaldırıldı. Sendika.Org sitesi muhabiri Murat Bay’ın, 14.00 sularında Şişli Etfal Hastanesi sokağında plastik mermi yağmuruna tutulduğu, vücudunda yanıklar oluştuğu bildirildi.

Kaynak : Bianet

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.