Bitlis’te 20 kilo uyuşturucu madde ele geçirdi Bitlis’te 20 kilo uyuşturucu madde ele geçirdi
Tarihe bir kez daha not düşen Vanlılar, bir hafta sonra yapılacak olan yerel seçimlerin zaferini şimdiden ilan etti. Yüz binler, Van Kalesi ve Van Gölü'nün buluştuğu noktada PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın barış manifestosuna bağlılığını da gösterdi. Gün boyunca irade beyanını sloganlarla ortaya koyan Vanlılar, kutlamanın ardından kitlesel olarak kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Van'daki tarihi Newroz'dan notlar:

* Van, tarihinin en görkemli ve en kalabalık Newroz'unu kutladı.

* Miting Tertip Komitesi'nden alınan bilgiye göre, kutlamaya 600 bini aşkın kişi katıldı.

* Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi evlerinden çıkarak, kimi yaya, kimi otobüs, kimi ise kamyonlarla Newroz alanına aktı.

* Kent merkezinde toplanan ve gerilla kıyafeti giyen gençler 300 metrelik bayrakla Newroz alanına kadar yürüdü.

* Alana kurulu sahnenin ön kısımlarına PKK Lideri Abdullah Öcalan, PKK önder kadrolarından Mahsum Korkmaz ve Mazlum Doğan'ın büyük posterleri üzerine 'Serokatiya Azad, Kürdistana Azad' (Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan) yazısı yer aldı.

* Newroz'a katılan halkın çok büyük bir bölümü şal û şepik, tirgal, kıras ve fistan giydi.

* Kentin 10 ayrı noktasında bir araya gelen on binlerce kişinin ana buluşma noktası olan Emniyet Kavşağı'nda bir araya gelmesiyle kitle bir anda yüz binleri buldu.

* Alana gelen binler, Newroz alanının hemen yanında bulanan Van Kalesi'ne çıkarak Newroz'u orada izledi.

* Van Kalesi'nin bedenlerine devasa boyutta PKK ve KCK bayrakları ile PKK Lideri Öcalan'ın posterleri asıldı.

* Alanın içerisinde de KCK, PKK bayrakları ve Öcalan posterleri dolaştırıldı.

* Alanda 'Öcalan'a özgürlük' kampanyası çerçevesinde onlarca noktada imza stantları kuruldu. Yurttaşlar imza atmak için stant önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.

* Piknik havasının da yaşandığı alanda halk, semaver ve mangallarını kurdu.

* Newroz'un vazgeçilmezi olan 'kayıp çocuklar' yine sahneydi. Alan içerisinde ailelerini kaybeden yüzlerce çocuk sahne arkasında ailelerin kendilerini almalarını bekledi.

* Alana küçük çocukları ile gelen birçok anne ise çocuklarını kurdukları salıncaklarda uyuttu.

* Alanın etrafında onlarca noktada yeşil, sarı, kırmızı fular, atkı, tişört ve hediyelik eşyalar satıldı.

* Alanda Newroz ateşinin yakılması ile birlikte kitlenin coşkusu doruğa ulaşırken, halk ateşin etrafında saatlerce halay çekti.

* Alandaki, 'An muzakere an şer', 'Ben barış dedim sen parayı yedin', 'Seni sıfırlayacağız, az kaldı Tayyip', 'Çaldıklarını geri ver, paralelini al da git', 'Hırsız var, vicdan yok. BDP-HDP var rant yok', 'Çaldıklarınız haram olsun', 'Barajsız erken seçim, hemen' pankartları ise dikkat çekiciydi.

* Van'daki Newroz kutlamalarına Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden heyetler ve çok sayıda İranlı yurttaş da katılırken, yarın yapılacak YGS için kente gelen binlerce öğrenci de alanda yerini aldı.

* Alanın birçok noktasında anneler Van'ın yöresel yemeği olan keledoş dağıtırken, birçok noktada ise yöresel yemekler pişirildi.

* Van büyükşehir belediye eş başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, kentin en kitlesel platformu olan Newroz'da 5 yıllık projelerini açıkladı.

* Newroz'un bittiği ilan edildiği halde on binlerce kişi alandan ayrılmadı. Davul zurna eşliğinde halaya duran kitle, uzun süre eğlendi.

* Sahnenin boşalması üzerine sesinin güzel olduğunu söyleyen onlarca kişi sahneye çıkarak birer şarkı okudu. Sahneye çıkıp şarkı söyleyenlerin çoğunun detone olmasına rağmen halk alkışla destek verdi.

* Kitle dağıldığı esnada kortejin üzerinden alçak uçuş yapan askeri helikoptere halk tepki gösterdi.

* Van tarihi Newroz'u göl, tarih ve yüz binlerin buluşmasına bir kez daha tanıklık etti.