Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Piyasalarda bu hafta

Borsa İstanbul, geçtiğimiz hafta Amerika Merkez Bankası FED’in Haziran ayı toplantısı öncesi veri gündemine yoğunlaştı. Yurt içinde dış ticaret dengesi ve enflasyon verisi takip edildi. Global piyasalar ise FED’in faiz artışı zamanını etkileyebilecek ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

A
a

Endeksin seyri incelendiğinde haftaya alıcılı başlangıç yapan endeks, global piyasalardaki negatif hava ve petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gelen satışlarla geriledi. Perşembe günü Almanya’nın 1915 olaylarını resmen ‘soykırım’ olarak tanımasının ardından düşüşünü sürdürdü. Cuma gününe alıcılı başlayan endeks enflasyon verisinin açıklanmasıyla çekirdekte iyileşme olması sinyaliyle alımlara devam etti. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin aksine düşük gelmesi, faiz artışı beklentisini öteleyerek yükselişlerin hızlanmasını sağladı. Endeks haftayı %0,14 yükselişle 78.139 puandan tamamladı.

Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda Salı günü açıklanan dış ticaret verilerine göre; ihracat 2016 yılı Nisan ayında, 2015 yılının aynı ayına göre %10,2 azalarak 11,98 milyar dolar, ithalat %11,9 azalarak 16,19 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki azalışın fazla olmasıyla dış ticaret açığı Nisan ayında 5,02 milyar dolardan 4,21 milyar dolara gerileyerek %16,3 azaldı. Dış ticaret açığında iyileşmenin devam etmesine rağmen iyileşme hızında trend düşüşü görüldü. Gümrük Bakanlığı tarafından Perşembe günü açıklanan dış ticaret verilerine göz attığımızda da ihracat Mayıs ayında yüzde %9,97 artışla 12,14 milyar dolar açıklanırken ithalat ise %3,83 düşüşle 17,19 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu verilerle dış ticaret açığı %26,09 düşüşle 5,05 milyar dolar açıklandı.

Haftanın en önemli verisi olan enflasyon verilerine göre TÜFE Mayıs ayında aylık bazda %0,58 ve yıllık bazda ise %6,58 artış gösterdi. TÜFE’de aylık beklenti %0,80 ve yıllık beklenti ise %6,80 şeklindeydi. ÜFE ise aylık bazda %1,48 ve yıllık bazda %3,25 olarak gerçekleşti. ÜFE’de aylık beklenti %0,78 ve yıllık beklenti %2,69 şeklindeydi. Böylece ÜFE beklentilerin üzerinde açıklanırken TÜFE ise beklentilerin altında gerçekleşmiş oldu.

Döviz tarafında volatilite düşük gerçekleşti. Dolar 2,93-2,9686 TL seviyelerinden işlem gördü. Euro ise 3,27-3,3092 TL seviyelerinde hareket etti. Gösterge tahvil haftayı %9,17 seviyesinden tamamladı.

Hafta başında Anma günü nedeniyle kapalı olan ABD piyasaları yönsüz seyrin ardından Salı günü imalat sektörü verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle alıcılı havaya büründü. Global piyasalar açısından önem arz eden tarım dışı istihdam verisi 38 bin kişi ile beklentilerin altında kaldı.

Avrupa tarafında ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararları takip edildi. ECB politika faizini sıfırda tutarken, mevduat faizini de %-0,4'te bıraktı. Kararlar piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Asya piyasaları ise haftayı alıcılı tamamladı.

Önümüzdeki hafta yurtiçinde birinci çeyrek büyüme verisi takip edilecek. Mart ayında açıklanan verilere göre Türkiye 2015 yılında %4,0 büyüme gösterirken dördüncü çeyrek büyümesi ise %5,7 olarak gerçekleşmişti. Açıklanacak olan veri, TCMB’nin faiz kararları etkilemesi açısından önemli. Diğer taraftan önümüzdeki hafta sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi de takip edilecek veriler arasında yer alacak. Siyasi arenada yaşanacak gelişmeler de önemli. En fazla ihracat yaptığımız ülke olan Almanya’nın soykırım iddialarını kabul etmesi ile birlikte hükümetin bu konuda alacağı kararlar piyasalar açısından önemli. Global piyasalar ise önümüzdeki hafta Avrupa ve Japonya’da açıklanacak olan birinci çeyrek büyüme verilerini takip edecek. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’de açıklanacak dış ticaret ve TÜFE verileri de önemli.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.