Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya bakış

Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta siyasi gündeme ve TCMB kararlarına yoğunlaştı. Hafta sonunda gerçekleştirilen AKP kongresinde Binali Yıldırım genel başkan seçildikten sonra yeni kabine ve ekonomi yönetimi hafta içerisinde oluştu.

A
a

Piyasaların merak ettiği konuların başında Mehmet Şimşek’in ekonomi yönetiminde görevini sürdürüp sürdürmeyeceğiydi. Salı günü açıklanan bakanlar listesinde Mehmet Şimşek’in adının yer alması piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve endekste sert yükselişler gerçekleşti. Salı günü TCMB kararları da açıklandı. Toplantı sonucunda TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandını indirdi. Buna göre marjinal fonlama oranı yüzde 10’dan yüzde 9,50’ye indirilirken Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Bu gelişme de Salı günü yaşanan sert yükselişte etkili oldu.

Endeks, Salı günü yaşanan yükselişin ardından ilerleyen günlerde kar satışları ile geriledi. Özellikle bakanların isimlerinin belirlenmesi sonrasında başbakan yardımcılarının görev dağılımı piyasalar tarafından olumsuz karşılandı. Mehmet Şimşek ekonomi yönetiminde yer alsa da görev alanının daraltılması piyasaları bir miktar baskı altına aldı.

ABD’de FED’in Haziran ayında faiz artırımı yapacağı yönünde oluşan beklentiler global bazda doların yükselmesine yol açarken bu gelişme de piyasalar üzerinde baskı oluşturdu.

Hafta içerisinde açıklanan verilere göz attığımızda TCMB kararlarının yanında tüketici güven endeksi ve kapasite kullanım oranları öne çıktı. Pazartesi günü açıklanan tüketici güveni 68,75 ile Mayıs ayında bir önceki aya göre hafif bir yükseliş gösterdi. Kapasite kullanımında da olumlu gelişmeler yaşandı. Mayıs ayı kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,4 puan artarak %75,7 olarak açıklandı. Açıklanan veriler siyasi gündemin gölgesinde kaldı.

Dövizin seyrine göz attığımızda ABD’de FED’in Haziran ayında faiz artıracağı beklentisi dolarda değer artışına yol açarken Salı günü yeni hükümetin açıklanması dolarda sert düşüşe yol açtı. İlerleyen günlerde ise yeniden yükseliş olsa da haftalık bazda gerileme yaşandı. Euroda da benzer seyir izlendi. Dolar haftayı 2,95 TL ve euro 3,29 TL seviyelerinde tamamladı. faiz cephesinde ise TCMB kararları ile birlikte düşüş görüldü. Gösterge tahvil haftayı %9,37 seviyesinde tamamladı. BIST 100 endeks %2,19 yükselişle 78.029 puandan tamamladı.

Önümüzdeki hafta yurtiçinde dış ticaret dengesi ve enflasyon verileri takip edilecek. Enflasyonun seyri TCMB kararları açısından önemli. Diğer taraftan hafta içerisinde 50 doları aşan doların seyri önümüzdeki hafta yurtiçi piyasalar tarafından da takip edilecek. ABD’de kişisel gelirler, dış ticaret ve istihdam verileri izlenecek.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.