Losev

Şengal Dağı'nda İnsanlık Trajedisi

Videoyu Aç Şengal Dağı'nda İnsanlık Trajedisi
A
a

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerinin Şengal'i işgali ardından Şengal Dağı'na sığınan insanlar, su ve yiyeceğe erişemiyor. En az 6 çocuğun susuzluktan hayatını kaybettiği belirtiliyor.

IŞİD çeteleri 3 Ağustos günü peşmergelerin geri çekilmesi ardından Şengal'i hızlı bir şekilde ele geçirmesi, onbinlerce insanın evlerini terk etmesine neden oldu. Bunların bir bölümü Şengal Dağı'na sığındı.

YPG güçleri, katliam tehdidi altındaki bu halkın korunması ve IŞİD'in ilerleyişinin durdurularak püskürtülmesi için 4 Ağustos günü Şengal Dağı'na ulaştı. Aynı gün YPG güçleri bu dağların etrafında çember oluşturarak çetelerin çıkışını engelledi.

ANF'nin haberine göre YPG güçleri çetelerin gece saatlerinde dağa çıkmaya çalışan bir grup IŞİD üyesine eylem düzenleyerek, bir çoğunu öldürdü ve en az 6 silaha el koydu.

Bir yandan YPG güçleri olası yeni katliamların önüne geçmek için sert bir çatışma yürütürken, diğer yandan dağda mahsur kalanlar bir insanlık trajedisi yaşıyor. Bölgeye su ve yiyecek ulaştırılamıyor. YPG güçleri güvenli bir koridor oluşturarak, binlerce kişinin Batı Kürdistan'a geçişini ve sağlamaya çalışıyor. Şu ana kadar en az 6 çocuğun susuzluktan can verdiği bildiriliyor.

Şengal merkezi ve köylerinde ise vahşi katliamların yapıldığına ilişkin bilgiler var. Henüz bu vahşetin tüm boyutları ortaya çıkmadı.  Şengal sokaklarında onlarca Ezidi'nin katledildiği bildiriliyor.

YPG güçleri, 4 Ağustos akşamı kentte girerek temizlik operasyonu başlatmıştı. Kentteki operasyon sürüyor. Bölgede çok sayıda, bazı bilgilere göre binlerce Ezidi genci de silahlanarak YPG'lilerin yanında çatışmalara katılıyor.

Pazartesi günü Irak savaş uçakları da Şengal'de IŞİD'in elindeki mevzileri bombaladı. Saldırı sırasında mevzilerini bırakıp çekilen çetelerin daha sonra yeniden döndükleri belirtiliyor. Çetelerin kentte yağmacılık da yapmaya başladığı gelen bilgiler arasında. Girdikleri dükkanlar ve evleri talan ettikleri kaydediliyor.  

Şengal'in alınması için HPG gerillaları da harekete geçti. PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, 4 Ağustos günü Stêrk TV'de yayınlanan mülakatında Şengal'e gerilla operasyonunun startını vererek, KDP ve YNK’ye de çağrıda bulunmuştu: "Gerilla, YPG, peşmerge bir olmalı arzumuz budur."

Karayılan'ın bu açıklamayı yaptığı sıralarda Şengal'e Kürt birlikleri giriş yapmıştı. Aynı akşam Şengal Direniş Birlikleri'nin kuruluşu ilan edilmişti.



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.