Losev

Selçuklu Motifleri Ahlat Çinilerinde Hayat Buldu

Videoyu Aç Selçuklu Motifleri Ahlat Çinilerinde Hayat Buldu
A
a

Ahlat ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bulguların üzerindeki motif ve figürler, BEÜ Ahlat Meslek Yüksek Okulunda üretilen çinilere işleniyor.

Selçuklular'ın kültür ve sanat merkezlerinden Ahlat'ta, 50 yılı aşkın süredir yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkartılan eserlerin figür ve motifleri Ahlat çinilerinde hayat buldu.
 
Kazılarda ortaya çıkartılan çini ve seramik eserler üzerindeki motif ve figürlerin benzerleri, MYO bünyesindeki atölyede öğretim görevlileri ve öğrencilerin elinden yeniden hayat buluyor.
 
BEÜ Ahlat MYO Öğretim Görevlisi Nihat Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçedeki kazılarda çıkan ürünlerin üzerindeki motif ve figürleri, seramik ve çinilere uyguladıklarını söyledi.
 
Bu motif ve figürleri yeniden yorumlayarak, ürünleri günümüze aktarmaya çalıştıklarını ifade eden Kaplan, şöyle konuştu:
 
"Okulumuzda el sanatları, kuyumculuk, takı tasarımı ve mimari dekoratif sanatları programları mevcut. Burada 50 öğrencimizle eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Eğitimimizde çini ve seramik sanatını, yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Ahlat kazılarında çıkan çini ve seramik örneklerindeki motifleri ve figürleri günümüze aktarmaya çalışıyoruz. Bu kazılarda çıkan çiniler üzerindeki figür ve motifleri sürahi ve vazolara uyguluyoruz. Bunları yeniden gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz."
 
Dökümünü yaparak fırınladıkları çalışmaların üzerine desenleri aktardıklarını belirten Kaplan, renklerin verilmesinin ardından ürünleri şekillendirerek tamamladıklarını ifade etti.
 
Kaplan, ayrıca yaptıkları çalışmaların, ağustos ayında Avusturya'nın başkenti Viyana'da sergilediklerini de anımsattı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.