Hindistan'da putları kırmaya başladılar Hindistan'da putları kırmaya başladılar
Fransız Parlamentosu, 19 Eylül'de Irak'ta başlatılan Fransız müdahalesini uzatan tezkereyi kabul etti.
Tezkere tartışmaları sırasında konuşan merkez sağ partisi Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği UDİ senatörü Aymeri de Montesquiou, IŞİD çetelerinin Irak ve Suriye'de 200 bin kilometre kareye yakın bir alanı işgal ettiğini hatırlattı.
Bunun nasıl gerçekleştiğini ve Musul'un nasıl bir günde ele geçirildiğini sorgulayan Fransız senatör, 'Kendi iç güvenliğimiz nedeniyle IŞİD'i yok etmek gerekiyor' dedi.
Fransız topraklarında daha kaç Kouaşi ve Coulibaly'nın bulunduğunu soran Senatör, 'Bu konuda bilgimiz yok. IŞİD'in Fransız cihatçılarının sayısı bin ile 1500 arasında tahmin ediliyor. Onlarla savaşan Kürtlere göre bunların sayısı hiç kuşkusuz daha fazla' diye konuştu.
18-25 yaş arası gençlerin yüzde 25'inin IŞİD'e sempati duyduğunu gösteren bir anketten bahseden senatörü, bunun alarm verici bir durum olduğunu söyledi.
SAVAŞAN TEK GÜÇ KÜRTLER
'Hangi güçler sahada savaşabilir?' diye soran Senatör, tek kelimeyle 'Kürtler' dedi. Güney Kürdistan güçlerine de PKK'nin destek sunduğunu belirten senatör, 'Suriye'deki PYD kolu ile Kobanê'nin düşmesini engelleyenler de yine onlar. PKK sahadaki en etkili güçtür ama onunla sadece gizli bir şekilde işbirliği kurabiliyoruz zira terörist bir örgüt olarak değerlendiriliyor' ifadelerini kullandı.
Senatör, 'IŞİD'in oluşturduğu korkunç tehdit karşısında, bizim etkili amacımızın diplomasimizin PKK ile Türkiye arasında süren barış görüşmelerinin sonuca ulaşması için uğraşmasını sağlamaktır. Ayrıca sınırları operasyon alanı olarak kullanılması nedeniyle Türkiye'nin aktif katılımını sağalmak olmalı. IŞİD'in üstesinden gelmenin en temel unsurları bunlardır' şeklinde konuştu.
Terörist örgütler listesini de hatırlatan Senatör, 'PKK'nin terörist örgütler listesinden çıkarılmasına katkıda bulunmayı aklımızda tutalım, zira direnişçiler ile teröristler arasındaki sınır genellikle zaman içerisinde siliniyor. Hatırlayalım, terörist olarak değerlendirilen İsrailli Manahem Begin ile Filistinli Yaser Arafat Nobel Barış Ödülü aldılar' diye belirtti.
Peşmergeler, PKK ve PYD'nin IŞİD'in saldırılarını durdurduğunu kaydeden Fransız Senatör, 'Ama 200 bin kilometre kareyi geri alabilecek durumda değiller' dedi.
Bunu yapabilecek olan tek gücün İran olduğunu savunan Senatör, hava saldırılarının Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletilmesini istedi.
IŞİD çetelerinin alt edilemez düşmanlarının peşmergeler, PKK, PYD ve İran olduğunu söyleyen Senatör, 'Bizim Irak'taki insani ve güvenlik eylemimizin avantaja dönmesinin tek seçeneği budur' dedi.