DEM Bitlis Belediye

Uçurtmam Tellere Takıldı

Değerli okurlar 10 yıl önce Paris’te hayata gözlerini yuman büyük sanatçı Ahmet Kaya için Taraf gazetesinin değerli köşe yazarlarından Araştırmacı-Gazeteci Ümit Kıvanç tarafından bir belgesel hazırlandı.

A
a

Belgeselin adı “Uçurtmam Tellere Takıldı” Kaya’nın bütün parçaları gibi buda en sevdiğim parçasıydı. Uçurtmayı bu parçayla sevmiştim, mahallenin kavgacı, asi çocuğu ben onu dinlerken hayatı başka seviyor, olgun bir çocuk oluveriyordum.

Haylazlığımın gölgesindeki olgun çocuk bana yakışıyordu. Oysa ben öyle zannediyordum diyor Serdar ağbim çünkü onu dinlerken haylazlığım gölgede kalıyormuş. Söylediği büyük sözleri, mana ve muhtevası derin ifadeleri tam idrak edemesem de seviyordum işte. Dinlerken kendimden geçtiğim çocukluk günlerimde. Geçirdiği kalp krizi sonucu Paris'te vefat eden sanatçı Ahmet Kaya, ölümünün 10'uncu yılında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törenle anıldı. Gecenin adı "An Gelir-Onsuz 10 yıl" kondu. İki bine yakın davetlinin katıldığı gecede yıllar önce Ahmet Kaya'ya atılan çatallara gönderme yapmak amacıyla kurulan stanttaki çatallı-kaşıklı protesto geceye damgasını vurdu. Açılış konuşmasını yapan yönetmen Sırrı Süreyya Önder, konukları Türkçe, Kürtçe ve bir başka dilde merhaba diyerek selamladı.

Önder, birisi bilinen, ikisi bilinmeyen dilde hoş geldiniz. Eğer bu toprakların bütün alaşımını oluşturan bileşenlerini sayarak merhaba diyebilseydik, gece merhaba ile biterdi. Bu topraklar bu kadar zengin dedi. Sırrı Süreyya Önder uzun süredir yazılarını takip ettiğim ülkemizin gerçek kalem erbaplarından biridir. Anlamlı konuşması herkesi etkiledi. Ahmet Kaya'nın sesinden şarkıları eşliğinde hayat öyküsünün anlatıldığı bir saat süren belgesel, ayakta alkışlandı. Ahmet Kaya’ya bu ülkeyi dar eden Vatan, Millet, Sakarya naraları atan fakat askerlikten kaçan, sanatçı geçinenler belki bugün değil ama bir gün mutlaka hesap vereceklerdir bu millete. Hele şu Ahmet Kaya için alınır, satılır diyen köşe yazarları var ya, onlarında nasıl alınıp, satıldıklarını görüyor bu millet. Hele ona şerefsiz diyen şerefsizleri asla affetmeyecek bu ülkenin herkesimden insanı. Unutmasınlar ki milyon milyon doğuyor Ahmet Kayalar…

Ahmet Kaya ne satırlara, ne sayfalara, nede kitaplara sığacak bir Sanat adamıdır. Onu yazabilmek bile haddimiz olmamalı aslında. Bağışlasın yazdık işte… Teşekkürler Ümit Kıvanç, Teşekkürler Sırrı Sürreya Önder, Teşekkürler Gülten Kaya, Teşekkürler geceye renk katan herkese… Yürekli insanların sesiydi, lideriydi, demokrattı, özgürlükçüydü ama her şeyden önemlisi ve öncesinde adam gibi adamdı Ahmet Kaya. Mekânı Cennet olsun, Nur içinde yatsın.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.