Tatvanli Melanın Müftü Olma Heyali

Deyerli abéler ve ablaler nasılsınız? Bende iyiyım. Bugün Tatvanli saygideyer bi tene melayle Bitlis durağındeki Sebri abénın kehvesınde çay içtığ, kendımıze uhrevi konileri konuştuğ. Bu cümert seydamız bu sohbet esnasında sağolsun bana bol bol kultik tütununden verdi. Biraz dıjvardi hema olsın. Ginede pırestij sığaresınden daha organiktır.

A
a

Seydayle konuşurken çoğ feyiz aldığım bu sohbette Tatvanli melamız başınden geçen bi olayi anlatti bana. Bende seydamızın başınden geçen bu olayi sız deyerli üyecanlerle paylaşem. Hema belki bu melamız kendi ismının internetli ortamlarde duyulmesıni istemeyebılır o yüzden kendısınden bahsederken Mela Tekyedin diyecam.

Mela Tekyedin yıllarce medreselerde fekilığ yaper. Ezi, Amıl, Suyuti, Cami gibi medrese kitéplerıni bitırır en sonunde icazetıni alır çoğ bilgili bi mela olur. Yıllarce melalığ gürevi yapen seydamız açıköğretimli fakülteden ilahiyat diplomasınide alıp gürevde yükselme sınavlerıne çalışmeye başler. Mela Tekyedin dünyadeki makam ve mevkilerın geçici olduğuni bılır, asıl makam ve mevkinin Allah katınde olduğune inanır. Ama heger ben bilgiliysem diyanetın üst kademelerındede ben olmaliyım diyerağ dünyevi işlerden tamamen el etek çekmez. İşın ehlıne verılmesınden yanedır. O yüzden Diyanetın gürevde yükselme sınavıne çalışır.

Araden epey zaman geçtığten sonra Mela Tekyedin diyanetın sınavıne girer. Sınavi dereceyle kazanır. Beklerki oni müfti yade vaiz yapsınler. Hema kendısıne gelen tebliğate güre sözlü mülakate girmesi gerektiyini örenır. Neyse yazıli sınavi kazanen sözlü sınavide kazanır diyerağ başler çalışmeye. Mela Tekyedin sözlü mülakat içın bissüri süre ezberler, fıkıh, siyer, kelam, akaid konilerıne artığ çoğ hakimdır ve sözlü mülakate hazırdır.

Sözlü mülakat güni seydamız özgüveni yüksek, kendıne güveni tam olerağ sözlü mülakat yerıne gider. Seydamızi mülakate alırler. Jürideki kişiler seydamızın memleketıni sorarler. Seydamız Bitlisli olduğuni söyler. Seydamıze her türli İslami konide soriler sorarler, seydamız detaylariyle, ispatleriyle, tarihleriyle her soriyi cevaplandırır. Sıra ezber kısmıne gelmiştır. Seydamıze önce Fatiha oğuturler. Seydamız kıraati gayet düzgün olerağ fatihayi oğur. Hiç bir heta yapmeden Yasin süresıni, Amenereesulu ayetlerınide ezbere oğur. Jürinın niyeti seydamızi elemağtır tabi. Hema belli etmezler. Seydamıze derlerki ey mela Tekyedin sen Kuran’ın 30. Cüzundeki süreleri ezberlemişsın? Bu sefer Kuran’ın 30. Cüzundeki tüm süreleri ezbere oğuturler. Seydamız tüm süreleri ezbere oğur.

Jüri heyeti Mela Tekyedin’i elemağte gizliden bir ısrar içerısındedırler. Bu sefer seydaye derlerki ey Mela Tekyedin Ali İmran süresıni ezbere oği bağam. Mela Tekyedin yeterınce sabretmiştır. Bu soriden sonra jürinın kendısıni eleyecağıni anlamiştır. Ve artığ taşi gediyine koyer. Eyağe kalğer ve jüriye şu muhteşem cevabi verır:

‘Sevgili jüri heyeti. Allah hazreti Adem’e 10 sayfaden oluşen kutsal suhuf verdi hazreti Adem bu 10 sayfe suhufle peygamberlığ yapti. Ben ise Kuran’ın 20 sayfasıni sıze ezbere oğuduğım halde bana bi müftüluği çoğ gördunuz. Allah sızi ıslah etsın diyerağ hışımle mülakat odasıni terkeder gider’


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.