Mahmut TOPRAK / Muhammed ÇALIŞKAN

MAHMUT TOPRAK 1 Aralık 1992 yılında Ş.urfa’da doğdu ilk, orta ve lise eğitimini Ş.URFA da tamamladı. 2011 yılında Bitlis Eren Üniversitesi sağlık yüksekokulunu kazandı, halen Bitlis Eren Üniversitesi 4.sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmektedir… MUHAMMED ÇALIŞKAN 5 Ocak 1993 yılında Ş.urfa’da doğdu ilk, orta ve lise eğitimini Ş.URFA da tamamladı. 2011 yılında Bitlis Eren Üniversitesi sağlık yüksekokulunu kazandı, halen Bitlis Eren Üniversitesi 4.sınıf öğrencisi olarak eğitim hayatına devam etmektedir…

ŞAH MAT MI ŞAH FIRAT MI, OPERASYONEL HAMLE‏

Geçen haftalarda ŞAH FIRAT operasyonu gerçekleştiren ülkemiz, birçok tartışma ve spekülasyonu da beraberinde getirdi. Vatan toprağını terk etti diyen vardı, muazzam bir operasyon oldu diyen vardı ve konuya farklı bakış açısı ile yaklaşanlar oldu.

A
a

Bizde hep diyoruz ki bir konuya veya operasyona çıkar amaçlı mı yoksa çözüm amaçlı mı baktığımıza bağlıdır. ŞAH FIRAT operasyonu: Süleyman Şah  dolayısı ile şah ve türbenin Fırat kenarında bulunmasından dolayı Fırat denilip ŞAH FIRAT operasyonu adı verilmiştir. Şunu söylemek doğru olur, bilgi olmadan fikir yürütmek cahilliktir.

Tabi ki klavye kahramanları ve nefret ile kalkıp nefret ile uyuyanlar,  Süleyman  Şah kimdir? Dediğimizde: ‘Hz. Süleyman’ın akrabasıdır.’ Diyen marjinalleşmiş kafalar bulunmaktadır. Biz yine de hiç kimsenin değil, olayın insanın canından daha değerli değildir diyerek yaklaşacağız.

Süleyman şah türbesi Fransa ile Ankara antlaşmasının 9. Maddesi gereği ülkemiz dışında bulunan bir kara parçamızdır orada saygı nöbeti tutan askerlerimiz bulunuyor. Süleyman şah Osmanlı devletini kuran Osman beyin dedesi olarak bilinmektedir.

Mevcut konjonktörden dolayı yerinden alınıp başka bir Suriye toprağı olan Eşme’ye nakli yapılmıştır. Gayet stratejik ve başarılı bir operasyon olduğunu düşünebiliriz ama olayı farklı açılardan da incelemekte fayda vardır. Zira operasyon için üç şey öne çıkmaktadır DEAŞ(İŞİD), KOBANİ, PYD ve diğer bir açı ise BARZANİ. Operasyon için Kobani üzerinden kısmen İşidin elinde bulunan toprakları yararak gitmeniz gerekmektedir. PYD ile yüz üstü bir konsensüs oluşturulup Kobani üzerinden işidin de hareket alanını daraltarak gayet başarılı bir şekilde operasyon tam dokuz saat süren bir zaman dilimi ile gerçekleştirilmiştir. Bu operasyon bir konsorsiyomu da beraberinde getirmiştir, zira Kobani düşmemesinin ne kadar faydalı olduğunu göstermiştir. Çözüm sürecini de pozitif yönde etkileyecek bir düşünce uyandırıp, Suriye Kürtleri ile birlikte hareket edildiği zaman Ortadoğu dengelerini kıpırdatacak hamleleri beraberinde getirmiştir. 

Ya Kobani düşseydi diye düşünmeden edemiyoruz. Ayrıca,  orada bulunan askerlerimizin canları daha önemlidir çünkü işidin; ürdünlü pilotu yakarak öldürmesi ve diğer vahşetini hatırlayınca bir askerimizin dahi onların elinde demir kafeste bulunduğunu düşünmek insanı ürpertiyor bu da operasyonun ne kadar başarılı ve mantıklı olduğunu göstermektedir. Zaten Türkiye’nin etrafı bir ateş topu içerisinde bulunması, batının kendi pragmatik hareketleri için bu ateşin içine sürüklenmesini düşünüp ayrıca yaklaşan seçimler ve hükümet gitsin de ne olursa olsun mantığı içerisinde hareket eden çıkarcı mantaliteleri göz önünde bulunması gerekir.

Zira Süleyman şaha yapılacak herhangi bir dış müdahale Türkiye’nin de Suriye’ye müdahalesi söz konusu olabilirdi ve işte o zaman durumlar daha kötü olmaz mıydı? Diye düşünmeden edemiyoruz. Eğer siz Kobani üzerinden hareket etmek istiyorsanız sizin pyd/hpg ve Kobani yönetimi ile bağlantı kurmanız kadar doğal bir durum olamaz kaldı ki kobani zaten Suruç’un kardeşi değil mi? Her yönü ile düşünerek Ortadoğu denklemi yeni satranç hamlelere sahne olmaktadır önemli olan sizin yerinde hamlelerle bu oyunu sürdürmeniz.

Batılı ve oryantalist paradigma, KÜRT kartını sonuna kadar kullanarak hem içerde hem dışarda manevralar sürdürmekte kararlı ama içeride ÖCALAN KANDİL HDP, dışarıda;  PYD/HPG (KOBANİ) olmak üzere Türkiye hükümeti(AK PARTİ) bu manevralar karşısında bir konsensüs oluşturmaları Ortadoğu’ya yeni bir perspektif kazandıracaktır. DEAŞ(İŞİD)in sınırlarımıza kadar dayanması ve büyük tehlike çanları çalmasına sebebiyet vermiştir bu da Kuzey Irak, Kobani yönetimleri ile senkronize hareket edilip bütün terörist unsurların yok edilmesi düşüncesini doğurmuştur. Çünkü petrol kokusu almış bir sömürgeci kan kokusu almış bir köpek balığından daha tehlikelidir…

Ortadoğu coğrafyasında dengeler değişmekte ve artık kendilerini kanıtlamış Kürtler ve siyasi iradesi son derece güçlü bir Türkiye var. Bundan sonra batıl ile hakkın savaşında hakkın sesi yükseleceğinin inancı artarak devam edeceğini düşünmekteyiz. İtiraz edenler, eleştirenler, ağlayanlar, sızlayanlara… Şunu demeden edemiyoruz: Bütün mazlumlara, halklara, bütün Ortadoğu coğrafyasına huzur ve barış getirecek bir projeniz öneriniz varsa lütfen konuşun ve bizlerde sonuna kadar savunalım… Ya hayır konuşun yada susun artık yeter değil mi ölen insanlara, akan kanlara, dökülen mazlum gözyaşlarına…

NOT: İki şey mühimdir: Birincisi okyanus kadar bol “HAYSİYET” İkincisi ELİF gibi dimdik bir “ŞAHSİYET''


arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.