DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Piyasalarda bu hafta

Geçtiğimiz hafta hem yurtiçinde ve hem de global piyasalarda en önemli olay İngiltere’de gerçekleştirilen referandum oldu. Uzun bir süredir konuşulan referandum öncesinde anketler piyasalara yön verdi.

A
a

Hafta sonunda yapılan anketler İngiltere halkının Avrupa Birliği’nde kalacağı yönünde sinyaller verirken bu gelişme global piyasalar ile birlikte yurtiçinde de piyasalara destek sağladı. Anketlerden gelen sonuçlar çerçevesinde döviz ve altın düşerken petrol ise yükseldi.

Perşembe günü gerçekleştirilen referandumun sonuçları Cuma gününe girilirken netleşti ve İngiltere halkı AB üyeliğinden ayrılma yönünde tercihte bulundu. Bu gelişme Cuma günü piyasalarda sert düşüşlere yol açarken dolar ve altında da sert yükselişlere yol açtı.

Yurtiçinde yaşanan gelişmelere göz attığımızda TCMB kararları ve bazı makroekonomik veriler takip edildi. TCMB’nin Salı günü gerçekleştirdiği Haziran ayı toplantısında faiz koridorunun üst bandı olan gecelik marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirerek %9’a çekti. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda %7,5'te, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini ise %7,25 seviyesinde tuttu.

Açıklanan verilere göz attığımızda ise tüketici güven endeksi ve kapasite kullanım oranı öne çıkan veriler oldu. Çarşamba günü açıklanan tüketici güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre 0,65 puan artarak 69,4 puan olarak gerçekleşti. Kapasite kullanım oranında da artış yaşandı. Haziran ayı kapasite kullanım oranı 0,4 puan artarak %76,1 olarak gerçekleşti. Hem TCMB faiz kararları ve hem de yurtiçinde açıklanan makroekonomik veriler, İngiltere’de gerçekleştirilen referandum ve konu ile ilgili yapılan anketlerin gölgesinde kaldı.

Döviz cephesinde de sert dalgalanmalar meydana geldi. Özellikle dolarda volatilite yüksekti. İngiltere referandumu öncesinde gelen anket sonuçlarına göre dolar düşüşe geçerek 2,84 TL seviyelerine kadar gerilerken referandum sonrasında sert şekilde yükselerek 3,00 TL’yi geçti. Cuma günü bir miktar sakinleşen dolar haftayı 2,93 TL seviyelerinden tamamladı. Euro hafta içerisinde düşüş gösterirken Cuma günü ani bir dalgalanma görülse de gün içerisinde tekrar düşüş trendine döndü ve haftayı 3,23 TL seviyelerinden tamamladı.

Hafta çerisinde yaşanan bu gelişmeler neticesinde BİST 100 endeksi hafta geneli yükselirken Cuma günü sert bir düşüş göstererek kazançlarını geri verdi. Endeks haftayı %0,09 düşüşle 75.366 puandan tamamladı.

Global piyasaların seyri izlendiğinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde kalacağı beklentisi haftanın ilk dört günlük sürecinde yükselişe yol açarken Cuma günü sonuçların gelmesi ile birlikte geri çekilme oldu. Avrupa ve Asya piyasalarında Cuma günü %8’e varan düşüşler gerçekleşti. Açıklanan verilere göz attığımızda ABD’de konut satışları verileri öne çıktı. Yeni konut satışları ve ikinci el konut satışları verileri piyasaların beklentileri doğrultusunda gerçekleşti.

Petrol referandum öncesinde 51 dolar seviyelerine kadar çıkarken referandum sonrasında sert bir düşüşle 48 dolara kadar geri çekildi.

Önümüzdeki hafta Brexit sonrasında oluşan durum ve yapılacak açıklamalar takip edilecek. Brexit sonrasında sıranın Fransa ve Hollanda gibi ülkelere geleceği yönünde çeşitli açıklamalar gelmekte olup diğer taraftan yeni dengelerin ne şekilde oluşacağı takip edilecek. Önümüzdeki hafta ABD birinci çeyrek büyüme verisi ve Çin’de açıklanacak PMI verileri de önemli. Yurtiçinde ise dış ticaret dengesi ve imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. Döviz kurlarının seyri ve petrol fiyatları da önemli olacaktır.

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.