DEM Bitlis Belediye

Servet BİLGE

1965 Yılı İstanbul doğumlu ilk, orta ve liseyi İstanbul Kartal’ da Lisans eğitimini ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi 1993 de mezun oldu. Sermaye Piysalarında Yatırım Finansman A.Ş ‘de başlayan iş hayatına Ulus Menkul Değerler A.Ş ‘ de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak 2012 yılında emekli oldu. Değişik firmalarda Borsa ‘da broker , iç denetçi , Teftiş Kurulu Başkanlığı , Pazarlama Ve Satış Müdürlüğü vb görevlerde yer aldı.

Haftaya bakış

Borsa İstanbul’da geçen hafta global piyasalar ve yurt içinde siyasi gelişmelerin etkisiyle satıcılı bir seyir izlendi. Haftaya %1,76 düşüşle 85.242 puandan başlayan endeks perşembe günü Başbakan Davutoğlu’nun konuşması öncesinde 77.519 seviyesini test etti. Daha sonra gelen tepki alımları ile toparlanan Borsa İstanbul’da endeks haftayı %8,16 düşüşle 78.368 puandan kapattı.

A
a

Hafta içerisinde yaşanan gelişmelerden öne çıkanlara göz attığımızda Çarşamba günü Başbakan ve Cumhurbaşkanı görüşmesi öne çıkmış olup bu görüşme sonrasında AKP’de olağanüstü kongre kararı çıktı. Perşembe günü ise kongrenin 22 Mayıs’ta yapılacağı ilan edildi ve Başbakan Davutoğlu bu kongrede aday olmayacağını açıkladı. Bu gelişmeler döviz piyasasında da hareketliliğe neden oldu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın görüşmesi sonrası dolar 2,9775 TL seviyesini test etmişken euro da 3,4253 TL seviyesini gördü. Gösterge tahvil ise %9,81 seviyesini test etti.

Yurtiçinde açıklanan verilere göz attığımızda Pazartesi günü yurtiçinde dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Dış ticaret açığı 4,22 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat yıllık bazda %9,88 ithalat %11,62 gerileme gösterdi. Açıklanan veri endeks üzerinde önemli bir etki meydana getirmedi. Salı günü TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre TÜFE Nisan ayında aylık bazda %0,78 ve yıllık bazda ise %6,57 artış gösterdi. TÜFE’de aylık beklenti %0,95 ve yıllık beklenti ise %6,75 şeklindeydi. ÜFE ise aylık bazda %0,52 ve yıllık bazda %2,87 olarak gerçekleşti. Böylece hem TÜFE ve hem de ÜFE’de düşüş trendi devam etmiş oldu.

Global piyasalarda genel olarak satıcılın bir hava vardı. ABD piyasaları haftaya dolar endeksinin gerilemesinin desteği ile yükselerek başlarken petroldeki düşüş ve Çin imalat verisinin küresel büyümeye ilişkin kaygıları arttırmasına bağlı olarak satıcılı seyre geçti. Kötü gelen işsizlik başvuruları da satışların devam etmesine neden oldu. ABD piyasalarında veri akışı da yoğundu. Pazartesi günü imalat sektörü PMI ve ISM imalat endeksi açıklanırken her iki veri de beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Nisan’da ADP özel sektör istihdamı beklentilerin altında gelerek 156 bin olarak gerçekleşti. Perşembe günü işsizlik başvuruları 274 bin ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Cuma günü ise haftanın en önemli verisi olan Nisan ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanırken veri 160 bin kişi artışla beklentilerin altında gerçekleşti.

Global piyasalara paralel olarak Avrupa piyasalarında da petrol fiyatlarının dalgalı seyri ve açıklanan bilançoların etkisiyle satıcılı bir seyir söz konusuydu.

Asya piyasalarında ise Çin bazlı kaygılar devam etti. Çin’de açıklanan imalat ve hizmet sektörü PMI verileri beklentilerin altında gerçekleşirken dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konusunda kaygıların gündemde kalmasına yol açtı. Japonya piyasası ise üç gün tatil olup doların değer kaybı Japonya piyasalarını baskı altına aldı.

Petrol fiyatları hafta geneli düşüş sergileyerek piyasalarda baskı oluşturdu. ABD petrol stokları verisi öncesi olumsuz beklentiler etkili oldu. ABD petrol stokları 543,3 milyon ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Şu anda Brent petrol 45,40 dolardan işlem görmektedir.

Yurt içinde bu akşam S&P’nin Türkiye kredi notu açıklanacak. Türkiye’nin kredi notunda bir değişiklik beklenmemekte olup verilecek olan mesajlar önemli. Bununla birlikte siyasi arenada oluşan belirsizlik önümüzdeki haftanın en önemli gündem maddesi olacaktır. Başbakan Ahmet Davutoğlu sonrasında 22 Mayıs’ta yapılacak olan kongrede kimlerin aday olacağı ve yaşanacak gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. Önümüzdeki hafta veri gündemi yoğun olmayacak. Sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi açıklanacak olup ABD açıklanacak ÜFE ve perakende satışlar verileri de önemli

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.