Kayneyip kayneyip bişmiyen rus horozi'dan kariyeri bitmiş arep horozi

Sevgili dostlar; sizlere birbirinden ilginç, yaşanmış 2 horoz öyküsünü nakledeceğim bu kez. Kendisiyle tanışma şerefine erişemediğim hemşehrim Zafer Ersan Bey'in yaşanmışlığını bir dosttan dinlediğimde çok hoşuma gitti.

A
a

Kendi internet sayfasında paylaştığını da söyleyince, netameli noktaları olmadığını düşünerek, izinsiz de olsa, oradan motomot alıp paylaşmak istedim sayfamızdaki dostlarla.

Anlatıyor Zafer Bey:
   -Babam 70’lerde Adana’dan bir tane Rus horoz getirdi. Bu her döğüşte birinci. Pırt etmediği hayvan mayvan da kalmadı.
   -Neyse, aradan epey bir zaman geçti. Bizim o horoz bir gün aniden kayboldu. Bir türlü de bulamadık. Gene o sıra, bizim Kuribılah’tan komşumuz 3 karılı Hışman Ağa’nın (bugünkü Ali Ağaoğlu misali) ortanca hanımı gelip rahmetli anneme şöyle diyor:
   -Able bızım Hışman geçen bi horoz getürdi. Allah’e inan, bi tüp bitti ha u horoz bişmedi.  
   (İpragazın daha yeni çıktığı o eski yıllar)
    Zafer Ersan Bey sözlerini şöyle tamamlıyor:
   -Tabi bız işi annnedoh. Ama bişi de dimedoh. Allah rahmet etsın Hışman Ağe’ye.
   -Bızım dögüşçi Rus horozi de afiyet olsın, helal olsın unnere...

    Bu hikâyeyi okuyan Cengiz Gönenç kardeşimiz ertesi gün bir benzerinden bahsediyor ve hemen yolluyordu. Onu da kendi üslubumla gene çoğunluğunu hemşehrilerimizin oluşturduğu 2 ortak sayfamızda yeniden paylaşıyordum.

Anlatıyor sevgili Gönenç:

   -U zamanner işahtoğ. Mehledan arkadaşım İko’dan (Kamahli İkram Durgun) bereber Arep dögüş horozıme bahçede yem veridoh. U are İko’nun şeytanloği tıtti. Didiki:
   -Ula bu horoz ömrüni etti. Dögüşlerde çoh şampiyonluği var. Hem kariyeri de bitti. Bız buni kesah. Özımıze ötırıp yiyah. "Yoh, moh" didım. Ama alttan girdi ısttan çıhti. Meni kandırdi.   
   -Mala Ezdo Rehmo’yi de (Dada) (Rahmetullah Irmak) aldoh. Horozi Küllitepe mezarloğıne apardoh. Rehmo (Dada) tıtti, İko besmeleyi çekti, boynıne atti vala piçaği. Heyvan dögüş horozi tabi. Güşli kuvvetli. Hareket edende bızımkiler ellerınnan kaçırdile. Heyvan yareli bereli tepedan eşağiye epey bi yuvarlendi.
   -Neyse, horozi tıttoh, kestoh. Mehledan Koçer Avdin'in (Abdurrahman Bulut) evıne vardoh. Bişirmah içın yardım istedoh. Avdin horozi verdi ablesıne. 2 saet sore de geldi. Tabi sinirli. Diyiki:
   -Ula sızın yüzüzdan ablemdan teyağ yidım. Tüp bitti ha bu mıttar heyvan bişmedi.
   -Alın ne yapızse yapın buni. Verdi horozi. Bız de aldoh. Toprahtan bi güveç kabıne kudoh. Mehlebaşı'ndeki Ucaların fırınıne attırdoh. İki saat sore bişti diye verdile elımıze. Aldoh geldoh rahmetli Şahap Emi'nın (Şahap Erdemoğlu) bağınde, Sapkor Mehlesine karşi ötırdoh yimağe. Ama ne fayde. Heyvan gina bışmemiş.
   -Yarisini yidoh. Yarisini de attoh pişiklerin ögüne.
   -Hekat bele bitmi. Sore ha bu İko pis pis sırıterah:
   -Ula Cüni; Bu ne güzel bi horozdi. Hazi kesmiyedoh. Hem ne de güzel dögüşidi, diyende aldım yerdan koceman taşi. Sırdım bunın peşıne.
  -U kaşti men kovaledım. U kaşti men kovaledım. Beki bi yarım saet…

arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.