İlhan Çetinsoy Kimdir İlhan Çetinsoy Kimdir
Elyesa aleyhisselamın amcasının oğludur. İsrailoğullarına Musa aleyhisselamın dîninin emir ve yasaklarını tebliğ etmiştir.

Allahü tealanın İsrailoğullarına gönderdiği peygamberlerden Elyesa aleyhisselamın eceli gelip vefatı yaklaşınca Allahü teala rûhunu kabz edeceğini vahiyle bildirdi ve 'Mülkünü, İsrailoğullarından gece sabaha kadar ibadet eden, namaz kılan, gündüzleri oruç tutan ve insanlar arasında kızmadan hükm edecek birine ver.' buyurdu. Bu peygamber kendisine verilen emri İsrailoğullarına bildirdi. Aralarından bir genç kalkıp: 'Bu işe ben kefil olurum, üzerime alırım.' dedi. Peygamber o gence; 'Bu kavmin içinde senden daha büyükleri var, sen otur.' dedi. Sonra ikinci defa aynı teklifi yaptı o genç yine 'Kefil olurum.' dedi. Üçüncü defa aynı teklif tekrarlanınca cevap veren yine o genç oldu. Bunun üzerine Elyesa aleyhisselam, onu yerine halîfe bıraktı. Bu genç Bişr idi. Bu sebeple o gence Zülkifl lakabı verildi.

Bu genç aldığı vazîfeyi eksiksiz olarak yerine getirmek için çalışırken İblis (Şeytan) onu kıskandı ve bu vazîfeyi yaptırmamak için çeşitli hîlelere başvurdu. Fakat bu genç İblisin hîlelerine aldanmadan aldığı vazîfeyi eksiksiz yerine getirdi. Bu halinden dolayı Allahü tealaya şükr etti.

Allahü teala Zülkifl aleyhisselama peygamberlik vazîfesi verdi.Zülkifl aleyhisselam Musa aleyhisselamın dîninin emir ve yasaklarını insanlara bildirdi. Tevrat'ı okuyup hükümlerini yerine getirdi. Tebliğ vazîfesini hakkıyla yerine getirdikten sonra Şam beldelerinden birinde vefat etti.

Kur'an-ı kerîmin Enbiya sûresi 85-86. ayet-i kerîmelerinde, Sad sûresi 48. ayetinde Zülkifl aleyhisselamla ilgili haberler verilmektedir.