Losev

Hafta Sonu 3. Bitlis Kent Kurultayı Yapıldı‏

A
a

Hafta sonu Bitlis kültür merkezinde yapılan 3. Bitlis Kent Kurultayı çok sayıda Bitlislinin katılımı ile gerçekleşti.

BİSAD tiyatro ekibinin “Ananın Oğulla Bedduası” isimli tiyatro gösterisi ile başlayan 3. Bitlis Kent Kurultayı daha sonra Bitlis belgeseli ile devam etti. Tiyatro gösterisi ve Bitlis belgeseli izlenirken duygu dolu anlar yaşandı.
 
3. Bitlis Kent kurultayına katılacağını haftalarca önce ifade eden birçok Bitlisli Doçent, Profesör ve çeşitli unvanlardaki akademisyenler KPSS sınavında ÖSYM tarafından görevlendirildikleri için katılamadılar.
 
3. Bitlis Kent Kurultayının Moderatörlüğünü uzun yıllar TRT’de çalışan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğrt. Görevlisi Nurullah Kadirioğlu yaptı. Beşminare Akademi Başkanı Serdar Durer tarafından önerilen Divan başkanlığına; Necmi Yelkikanat, divan üyeliklerine ise; Mezher Yürek, İsmail Kızıltaş, Fikri Bakır ve Kadir Köstekçi seçildiler. Yapılan oylamada divan kabul edildikten sonra açılış konuşmasını yapmak üzere Beşminare Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer kürsüye geldi.
 
Durer konuşmasında; Sayın Divan Değerli Katılımcılar 3. Bitlis Kent Kurultayına Hoş Geldiniz Diyor,  Sizleri En Derin Saygılarımla Selamlıyorum. İlk defa 2008 yılında Sayın Necmi Yelkikanat’ın öncülüğünde yaptığımız 1. Kent Kurultayının Bugün 3. cüsünü yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir Anayasal süreç içerisinde oluşumuzdan ötürü bu kurultayı daha çok yeni anayasamıza katkıda bulunmak amaçlı planlıyorduk, ancak bir süre önce Yeni Anayasa ile ilgili düşüncelerimizi ifade ettiğimiz raporumuzu TBMM Başkanlığına gönderdik. 82 Anayasa’sının uygulanabilirliği kalmamıştır. Orta doğunun liderliğine soyunan Türkiye’nin bu anayasa ile bir yere varamayacağı aşikârdır. Çok kültürlü bir Anayasa’nın ülkemizde acilen yapılandırılması ve uygulamaya konulması gerekir. Çağdaş ve demokratik toplumlarda kişilerin etnik ve dinsel kimliklerine müdahil olunmaz. Uygar toplumlar fikir üretebilen toplumlardır. Ülkemizin AB perspektifini takip etmesi ve bundan ayrılmaması gerekiyor. Bugün Avrupa Türkiye’yi sadece Sosyo-Ekonomik geri kalmışlığından değil, aynı zamanda Siyasal kültür eksikliğinden dolayı reddediyor. Batı, İnsan hakları, Azınlık hakları, Hukukun üstünlüğüne soyunmaya başlayınca cazip hale geldi. Cumhuriyet’in aydınlanma ideolojisi; Fikri hür, Vicdanı hür, İrfanı hür vatandaşlar demektir. Temel sorun Devletin demokratikleşmesi sorunudur. 1921 Anayasa’sı onca sıkıntıya rağmen tek demokratik anayasamızdır. 1924 Anayasasının ise Takrir-i sükûn kanununu ve Şeyh Sait isyanını müteakip hiçbir anlamı kalmamıştır. Sosyal mücadelemizi nasıl yapmamız gerektiğini belirleyen darbe yasalarıdır. Yeni Anayasaya ideolojik gözlükler değil daha çok vicdanımız yön vermelidir.
 
Durer sözlerine devamla; 1. ve 2. Bitlis Kent Kurultayında da ülkemizin yeni bir Anayasaya olan ihtiyacından söz etmiştik. Hükümetin mevcut süreci hızlandırması gerektiğine olan inancımız tamdır. İlimiz Bitlis gezginlerin durağı, büyüklerin uğrağı, tarihin şafağında doğmuş kadim bir kenttir. Suyu sert, insanı merttir. Ancak acıdır ki Bitlis hak ettiği yerde değildir. Bitlis’in hak ettiği yerde olmadığını çok açık bir şekilde görüyoruz. Bitlis’in sorunlarını uzunca anlatıp zamanınızı almayacağım.
Yıllardır torbanın dibi Bitlis diye diye dilimde tüy kalemimde mürekkep bitti. İlimizin sorunlarını hep birlikte tartışabilirsek daha verimli bir kurultay olacağına inanıyorum. Bitlis’in sorunlarını artık kahve köşelerinde değil, böyle fikir platformlarında toplanıp, konuşarak karar mekanizmalarına ulaştırmalıyız.
 
 
Dünyanın birçok ülkesinde nice kentler 300 yıllık tarihlerini çok iyi pazarlayıp milyonlarca turist çekmeyi başarırken maalesef biz 7000 yıllık tarihimizle bunu başarabilmiş değiliz. Bitlis- Nemrut Jeopark çalışmalarına hız verilmeli ve bir an önce hedeflenen noktaya getirilmelidir.
 
Eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlarımızdan Sayın Cemal Taşar’ın döneminde Bitlis bir eğitim vadisine dönüşmüştür. İsminin bir okulumuza verilmesi için Beşminare Akademi olarak çalışmalarımız devam etmektedir.
 
Bu kurultayı müteakip çıkartacağımız Kurultay gazetesi ile burada konuşulanlar hiçbir şekilde havada kalmayacak, tarihsel bir belge haline gelecektir.
 
Üç defadır Bitlis Kent kurultayını icra ediyoruz. Şahsımız için değil mensubu olduğumuz milletimiz için hep birlikte, el birliği ile çalışmalıyız. Çalışmaların en soylusu da budur. Üstat Necip Fazıl Ne güzel demiştir; Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes, ey deli rüzgâr şimdi hangi yandan esersen es. Beşminare Akademi olarak bu kurultaylardaki amacımız surda bir gedik açmaktı, yani Bitlisimizin sorunlarının kahve köşelerinde değil bu ve benzer platformlarda konuşulmasını sağlamaktı. Bunda kısmen de olsa başarılı olabildiysek ne mutlu bizlere. 3. Bitlis Kent Kurultayının Bitlis’e hayırlar getirmesini diliyorum. Beni dinleme nezaketinde bulunduğunuz için hepinize bütün içtenliğimle teşekkür ediyorum. Dedi.
 
Moderatör tarafından Kurultayın Konu Başlıkları şu şekilde özetlendi;
 
1-    Kentsel Mimari-Şehircilik
 
2-    Tarım-(Bal ve Tütün vs…)
 
3-    Turizm- (İnanç ve Kış Turizmi)
 
4-    Sanayi
 
5-    Hukuk
 
6-    Eğitim
 
Divan Başkanı Necmi Yelkikanat konuşması sırasında Kurultayın amacını şu başlıklar halinde sıraladı;
 
1-    Yönetenleri denetleme, hesap sorma değil, Bitlis ve halkının sorunlarına ortak olma alışkanlığını tabana yaymaktır. 
 
2-    İş potansiyeline sahip kişilere maddi destek yerine, üretme yollarını öğretmek              
 
3-    Meslek örgütlerine konuları dışında yük getirmek değil, deneyimlerinin topluma yansıtılmasına vesile olmaktır.                                                                                    
 
4-    Akademisyenlerin deneyimlerinden yararlanmaktır.                                                      
 
5-     Halkın, Mahalli ve Merkez yönetim  arasındaki ilişkilerini üst düzeye taşımaktır.
 
6-    Bitlis’in tarihi zenginlikleri korunması, turizm platformuna çıkarılmasını sağlamaktır.
 
7-    Vatan ve İnsan sevgisini en üst düzeye taşımak, birlikten kuvvet doğacağını  zihinlere  yerleştirmek.                                                                                                     
 
8-    Farklı görüş ve düşünceleri bir potada optimize ederek, mükemmel çözümler geliştirmektir. Dedi.
 
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Bitlis Milletvekili Hüsammetin Zenderlioğlu, Eski Gap Genel Müdürü, İrfan Cenkçi, Prof. Dr. Mesut Can, Prof. Dr. Harun Şahin, Prof. Dr. Abdulkadir Işık’ın gönderdiği telgraflar okundu. Gönderilen telgraflar okunduktan sonra vatandaşlar söz hakkı alarak konuşmaya başladılar.
 
Program sona ermeden Divan Başkanı Necmi Yelkikanat ve divan üyeleri Mezher Yürek, İsmail Kızıltaş, Fikri Bakır ve Kadir Köstekçi, Beşminare Akademi’nin neferlerinden Ergin Güven, 1 Temmuz buluşmasının tertip komitesi üyeleri Orhan Aldanmaz ve Nasip Uygan’a plaketleri verildi.
 
Kurultaya katılan herkese katılım belgesi verildi. Beşminare Akademi Fikir ve Düşünce Derneği’nin bir süre önce yaptığı logo yarışmasında 100’lerce logo arasından birinci seçilen Logo’nun tasarımcısı Nurullah Kadirioğlu’na ödülü verildikten sonra toplu fotoğraf çekimine geçildi.
 
1.2. ve 3. Bitlis Kent Kurultaylarının sonuç bildirgelerinin Bitlis Kent Kurultayı gazetesinde yayınlanacağını ifade eden Beşminare Düşünce Akademisi yöneticileri bütün kurultaylarda, başta divan üyelerinin olmak üzere bütün konuşulanların kurultay gazetesinde yer alacağını belirtiler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.