Dolar ve Euro rekor kırdı borsa sert düştü

Kategori: Ekonomi - Tarih: 1 Aralık 2016 17:45
Dolar ve Euro rekor kırdı borsa sert düştü

Dolar 3.48 liranın üzerine, euro 3.70'in üzerine çıkarak rekor kırdı. Borsa İstanbul'da ise kayıplar yüzde 2'yi geçti.

İç kırılganlık faktörleri dolar ve euronun art arda rekor kırmasına neden olurken Borsa İstanbul'da kayıp yüzde 2'yi geçti.

OPEC'in petrol üretimini kısma kararı sonrasında yönünü yukarı çeviren dolar bugün 3.48 seviyesinin üzerine çıktı. Kurda işlemler şu dakikalarda 3.4874 seviyelerinden gerçekleşiyor. Dolarla birlikte rekor kıran euro ise 3.70'i aştı. Euro, 3.7050'den alıcı buluyor. Borsa İstanbul'da ise kayıplar yüzde 2'yi geçti. Bir ara 74.094 puanı gören endeks, saat 15.51 itibariyle yüzde 2.18 kayıpla 72.374 puandan işlem görüyor.

"YAZ BAŞINDA REFERANDUM OLABİLİR"

Başbakan Binali Yıldırım'ın Anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis'e sunacaklarını belirtmesinin ardından kur yükselişini sürdürerek yeni rekor kırdı.

Güne 3.43 seviyelerinden başlayan dolar/TL kademeli olarak yükselerek 3.4874 ile önceki rekorunu egale etti. Euro/TL de 3.7050'yi görerek rekor kırdı.

Yıldırım Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içinde referandum öngörüldüğünü de belirterek "Yasa çok açık, Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Eğer bütün her şey yolunda giderse yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir."

"TL'DE AYRIŞMA OLDUĞU DOĞRU"

Başbakan Binali Yıldırım, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında da konuştu. TL'deki değer kaybından bahseden Başbakan, "TL'de bir ayrışmamız olduğu doğru. Tüm para birimleri yüzde 5-6 yaptıysa bizimki 2 katı yaptı. Bunu da biliyoruz, bunun sebeplerini de biliyoruz. Unutmayalım Türkiye 4 ay içinde uçurumun eşiğinden döndü." yorumunu yaptı.

"DALGALANMA 1.5 AY DAHA SÜRECEK"

Piyasalardaki dalgalanmanın 1-1.5 ay daha sürebileceğini söyleyen Başbakan "20 Ocak'a kadar, ABD'de yeni başkan iş başına geldiktan sonra öngörülebilirlik artacak" dedi.

"TL'DEKİ DEĞER KAYBI CANIMIZI SIKIYOR"

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan toplantıdaki konuşmasında TL'deki değer kaybına dikkat çekti.

Özilhan "Türk Lirası'ndaki değer kaybı sürerse enflasyona etkisi kaçınılmaz. Riskin büyüklüğü nedeniyle önlemlerimizi bugünden almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"EN FAZLA DEĞER KAYBEDEN ÜLKE OLMAMIZI DÜŞÜNMELİYİZ"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes de toplantıda yaptığı konuşmada Symesi "Parası en fazla değer kaybeden ülkelerden olmamızı düşünmeliyiz.... Acilen bir büyüme hikayesi yaratmamız gerekiyor" diye konuştu.

OPEC'TE 2008'DEN BERİ BİR İLK

OPEC'in dün Viyana'daki toplantısından, 2008 yılından bu yana ilk kez petrol üretiminde kesinti yapılması yönünde bir karar çıktı. OPEC yeni anlaşmayla Ocak 2017 itibariyle üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltacak.

Dün ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerden güçlü geldi. İstihdam Kasım ayında 216 bin artarak 170 bin olan beklentiyi aştı.

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/dolar-ve-euro-rekor-kirdi-borsa-sert-dustu-9414.html