Dolar’dan tarihi rekor 3.40’ı aştı!

Kategori: Ekonomi - Tarih: 18 Kasım 2016 12:22
Dolar’dan tarihi rekor 3.40’ı aştı!

Her gün rekorunu egale eden dolar bugün de yükselişini sürdürüyor. İşte dakika dakika dolarda son rakamlar.

Saat 10:40: Son dakika:  Dolar ilerleyen dakikalar yeniden tırmanışa geçti ve 3.3907 TL ile yeni tarihi zirvesine çıktı.
Dolar/TL, Fed Başkanı Janet Yellen’ıın parlamentoda yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin iyileşmeye devam etmesi ile birlikte, Fed’in faiz artırımına yakın olduğunu kaydetmesinin ardından rekorlarına devam ediyor. 

Perşembe günü 3.37 seviyesinden kapanan dolar/TL, 3.3845 seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi. 

Dolar/TL TSİ 06:55’te rekor seviye yakınlarında seyrediyordu.

EURO 3,58’İ AŞTI 

Euro/TL de yönünü yukarı çevirerek 3,58’in üzerine çıktı. Euro gün içinde en yüksek 3,5895’i gördü.

HEDEF TAHTASINA 3.40 OTURABİLİR

Trump rüzgarını atlatamayan piyasalara bir darbe de Amerika Merkez Bankası’ndan (Fed) geldi. Fed Başkanı Janet Yellen dün yaptığı açıklamada faiz artırımı ihtimalinin güçlendiğini söyledi. Bu açıklamanın ardından güne 3.31’den başlayan dolar, yeni rekoru olan 3.3610’a koştu. Doların ateşi düşecek gibi görünmüyor. Uzmanlar, 3.3720 direncinin aşılması halinde 3.40’ın hedef tahtasına oturacağını söylüyor.

‘FED HIZLANACAK’ KORKUSU

Piyasalar Fed’in faiz artırımına gidebileceğini bir süredir fiyatlıyordu. Aslında bu risk satın alınmıştı. Ancak, piyasaları asıl rahatsız eden yeni başkan Trump’ın kamu harcamaları ve altyapı yatırımlarıyla enflasyonu artırıcı bir politika izleyeceği beklentisi. Uzmanlara göre; Fed yükselen enflasyon nedeniyle 2017’de daha fazla ve hızlı faiz artıracak. Faiz artınca, doların piyasa değeri de yükseliyor.

GERİ ÇEKİLMELER FIRSAT

Fed, yılın son faiz toplantısını 14 Aralık’ta yapacak. Uzmanlar doların bu tarihe kadar güçlü kalmaya devam etmesini bekliyor. Doların 3.35’in üzerinde kapanışlar yapması halinde 3.40’a hızlı bir şekilde ulaşabileceğini öngören KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Geri çekilmelerde 3.30’a kadar alım yapılabilir. Amerikan Hazine tahvil faizi yüzde 2.50’yi (şu anda 2.22) görürse 3.40 seviyesi de aşılır” diye konuştu.

TAHMİNELER HAVALARDA UÇUYOR

Fransız yatırım bankası Societe Generale analistleri, doların 2017’nin ilk üç ayında 3.55’e çıkacağını öngördü. Banka, Eylül’de aynı döneme ilişkin 3.10 tahmininde bulunmuştu. Dolar dün hızla yükselince Merkez Bankası, piyasalara 700 milyon dolarlık ilave kaynak sağlamak için adım attı. Ancak bu hamle doları tutmaya yetmedi. Dolar ve euro’daki artış, şirketlerin maliyetini artırırken yeni zamlara kapı aralıyor.

İLK FAİZ SİLAHINI 2015’TE ÇEKTİ

Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Donald Trump’ın sürpriz bir şekilde zaferle ayrıldığı başkanlık seçimleri sonrası Amerikan Kongresi’ne ilk sunumunu yaptı. Janet Yellen, “Yakın bir tarihte faiz artırımı uygun. Ertelersek bu bizi sonraki dönemlerde daha hızlı faiz artışlarına zorlayabilir” dedi. Fed, 10 yıl aradan sonra Aralık 2015’te faiz artırmıştı. Fed, o dönemde faizi yüzde 0.25 yükseltmişti.

 

https://www.bitlishaber13.net/haberprint/dolar-dan-tarihi-rekor-3-40-i-asti--9346.html