Losev

Eş Başkan Nevin Daşdemir Dağkıran: Bitlis'e Kadın Rengi Yansıyacak

Videoyu Aç Eş Başkan Nevin Daşdemir Dağkıran: Bitlis'e Kadın Rengi Yansıyacak
A
a

Kentin feodal yapısından dolayı Bitlisli kadınların bugüne kadar yaşamın dışında tutulduğunu belirten Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlis'e kadın rengini getireceklerini belirterek, "Kadınlarla birlikte erkek egemen zihniyetini yıkacağız" dedi.

Kadınların kamusal yaşama katılım sorunu her kentte olduğu gibi Bitlis'te de temel sorunlarından biri. Kentin feodal ve muhafazakar yapısından kaynaklı kadınlarmız kamu yaşamının herhangi bir yerinde yok. Kentin nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar olmasına rağmen sokaklar, işyerleri, kamu binaları erkeklere ait. Bu nedenlerden dolayı Bitlis'te kadın rengiyle bir çalışma yürüteceklerini belirten Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, kadınların yaşamın her alanında aktif olarak yer almasını sağlayacaklarını söyledi.

'Eş başkanlık sistemi büyük bir umut oldu'

Eş başkanlık sistemi ile Bitlis'te yeni bir yaşam umudunu yarattıklarını dile getiren Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlis'in feodal bir yapıya sahip olduğunu, ancak özünde kültürel değerlerini koruduğunu ifade etti. DAĞKIRAN, Bitlis halkının eş başkanlık sistemini sahiplenmeye başladığını kaydederek, "Halkın sandığa giderken eş başkanlık sistemine oyunu verdiğini gördük. Özellikle Bitlis'te devrim niteliğinde değerlendirebileceğimiz bir başarı elde ettik. Biz Bitlis'i yüklü bir borçla devraldık. Ancak bu bizde umutsuzluk, kırgınlık yaratmadı. Çünkü biz halkımızla ortak kararlar alacağız ve sorunlarımızı da başarılarımızı da ortaklaştıracağız" ifadelerine yer verdi.

‘Kadınlar ilk kez belediye'ye girdiler'

Bitlis'te kadınların sokağa bile çıkamadığının altını çizen Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, bu yüzden kadınların Bitlis'in sokaklarında ve sosyal yaşam alanlarında görünmesi gerektiğini belirtti. Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, bugüne kadar Bitlisli kadınların ilk defa belediyeye gelerek taleplerini ifade ettiklerini söyleyerek, "60 yaşındaki anneler belediyeye gelerek, 'Yıllardır Bitlis'te yaşıyoruz, ilk kez belediyeye geliyoruz' diyorlar. Bu da bu kadınların biz seçilmiş eş başkanlara ve eş başkanlık sisteminden beklentilerinin çok yüksek olduğunu gösterir" şeklinde belirtti.

'Kadınların evin dışına çıkabileceği algısı oluştu'

"Bitlis halkında eş başkanlık sistemiyle beraber artık kadınların evlerinin dışına çıkabileceği algısı oluştu" diyen Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, kadınların kendilerini kentin bir parçası olarak görmelerinin önemli olduğunu ve bunun Bitlis'te bir ilk olduğunun altını çizdi. DAĞKIRAN, "Şimdiye kadarki yönetimlerde kadınlar ya randevu alarak yerel yönetimlerle görüşmüş, ya da bu görüşmeler hiç gerçekleşmemiş ve kadınlar hep erkeklerle muhatap olmuşlar. Eş başkanlık sistemiyle beraber kentimizde bu algı yıkıldı" şeklinde konuştu.

'Kadınlar bize sempatiyle bakıyor'

Bitlis'te kadınların dışarıda görülebileceği yerler kamusal alan dışında yok denecek kadar az Bitlis Belediyesi Eş Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, "Kadınların bir araya gelerek üretim yapabilecekleri alanlar yaratılmamış, kadınları sindirme, eve kapatmaya yönelik bir siyaset yapılmış. Biz DBP'li seçilmişler olarak öncelikle bu siyaseti teşhir ettik. Kadınlar bizim belediyeciliğimize bakarak, bizim kadın bakış açımızda kendilerini görüyorlar. Kadınlar bizim kadın bakış açısıyla kentimize yaklaşımımıza sempatiyle bakıyorlar" diye konuştu.


Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.