Losev

Diyarbakır'da Binlerce Kişi Halepçe İçin Yürüdü

Videoyu Aç Diyarbakır'da Binlerce Kişi Halepçe İçin Yürüdü
A
a

Diyarbakır'da bir araya gelen binlerce kişi polis engeline rağmen Halepçe, Gazi, Qamişlo ve Enfal katliamlarını kınamak ve yaşamını yitirenleri anmak için yürüdü. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, "Tüm dünya bilsin ki sınırlar çizebilirsiniz. Tel örgüler çekebilirsiniz, mayınlar döşeyebilirsiniz. Ama asla Kürt halkının yüreğini bölemeziniz.

Kürdistan şehitlerini saygı ile minnetle anıyorum" dedi.
Halepçe, Gazi, Qamişlo ve Enfal katliamlarını lanetlemek ve katliamlarda yaşamını yitirenleri anmak için Diyarbakır'da binlerce kişinin katıldığı yürüyüş düzenleni. BDP, DTK, ÖSP, DTKD, Azadî İnisiyatifi, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Öze Dönüş Platformu, Med-Zehra ve Nûbihar başta olmak üzere çok sayıda kurum tarafından ortaklaşa düzenlenen yürüyüş öncesi kitle BDP Diyarbakır Örgütü önünde bir araya geldi. BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak, AP eski milletvekili Feleknaz Uca, Federal Kürdistan Bölgesi'nden Rewanduz Belediye Başkanı İsa Muhammet, ilçe belediye eş başkan adayları, il eş başkanlarının da yer aldığı yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini açan yurttaşlar sık sık "Biji Serok Apo", "Bi Serok Jiyan Na be", "Biji YPG" sloganları attı.
 
Kitle polis barikatını aştı
 
"Gazi Qamişlo Halepçe hesabını soracağız", "Em qirkirina Halepçeyê Qamişlo yê Roboski yê ji bîr nakin û nedin ji bîrkirin" ile üzerinde Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz ve Berkin Elvan'ın fotoğrafının bulunduğu "Failleri biliyoruz hesabını soracağız" pankartlarının yanı sıra Arapça yazılı dövizler taşıyan kitle daha sonra Bayındırlık Caddesi üzerinden DTK binasına doğru yürüyüşe geçti. Bir süre sonra panzerler ile yürüyüşün önünü kesen polis Öcalan'a ait posterleri gerekçe göstererek yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceklerini bildirdi. BDP'li yöneticiler ile polis yetkilileri arasında uzun süren görüşmelere rağmen sonuç çıkmaması üzerine kitle polis panzerlerinin kurduğu barikatı aşarak yürüyüşe geçti. Kitlenin kararlılığı üzerine polis, güzergaha çok sayıda akrep, TOMA ve çevik kuvvet ekibi yönlendirdi.
 
İnsan zinciri oluşturuldu
 
Bayındırlık Caddesi üzerinde kitlenin önü bir kez daha kesildi. Polisin PKK Lideri Abdullah Öcalan'a ait posterlerin indirilmemesi halinde müdahale edeceğini belirtmesi dikkat çekti. Bütün engellemelere rağmen kitle yürüyüşünü sürdürdü. Yürüyüşe yurttaşlar evlerinin balkon ve camlarından alkış, zılgıt, ıslık ve sloganlar ile destek verirken araç sürücüleri de kornaları ile eşlik etti. Katliamın lanetlendiği yürüyüş sırasında onlarca polis ve akrebin AKP Bağlar ilçe binası önünde önlem alması dikkat çekerken, BDP'liler de ilçe binası önünde insan zinciri oluşturdu. Kitlenin yürüyüşü DTK binası önünde sona erdi. Kitleyi, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri alkış ve sloganlar ile karşıladı. Açıklamanın yapılacağı DTK binası önüne siyah zemin üzeri "Kuzey Kürdistan Ulusal Birlik ve Çözüm Koordinasyonu" imzası ile "Komkujîya Helepçe yê şermezar dikin. Halepçe katliamını kınıyoruz" yazılı dev pankart asıldı. Açıklamaya Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da katıldı. Açıklama öncesi Halepçe katliamı başta olmak üzere Kürt halkına dönük katliamlar ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.
 
'Halepçe katliamı planlıdır'
 
Daha sonra kurumlar adına açıklamayı yapan Öze Dönüş Platformu Sözcüsü Fikri Amedi Halepçe katliamının kimyasal gazlarla saldırıya uğradığı ve binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir tarih olduğuna işaret etti. "Birinci ve ikinci paylaşım savaşında statüsüz bırakılan Kürdistan coğrafyası ve halkı uluslar arası güçler tarafından Kürdistan'a komşu devletlerin inisiyatifine terk edilmiştir. Bu durum insanlık alemi için utanç olduğu gibi Kürdistan'ı işgalleri altında tutan devletlerin tamamı İslam ülkesi olarak tanımlandığı için de İslam dünyası da bu utanca ortaktır" diyerek açıklamasını sürdüren Amedi, "Halepçe soykırımı sömürgeci, ırkçı BAAS Rejiminin Kürt halkına dönük sıradan bir saldırı değildir. O, adına 'Enfal Hareketi' denilen katliamlar dizininin son halkasıdır. Halepçe katliamı planlı olup belirlenmiş bir amaç doğrultusunda yürütülmüştür. BAAS rejiminin belirlenmiş amacı Kürt halkını kadim topraklardan söküp atmak yani; bitirmektir. Bu açıdan bakıldığında bu saldırılar Kürt halkına dönük bir soykırımdır" diye konuştu.
 
'Halepçe soykırım olarak tanınmalı'
 
Amedi açıklamanın devamında şunları kaydetti: "Halepçe katliamına karşı bütün İslam alemini, Sosyalist Enternasyonal, BM, AB, İKÖ, diğer tüm uluslar arası kurum, kuruluş ve devletleri sorumluluğunu yerine getirmeye ve Halepçe katliamını insanlığa karşı işlenmiş bir suç ve soykırım olarak tanımaya davet ediyoruz. Aynı zamanda bizler, aşağıda adı geçen Kürdistani parti ve oluşumlar Halepçe Katliamının BM, AB, İKÖ ve Sosyalist Enternasyonal tarafından soykırım/jenosid olarak tanınması için başvuruda bulunacağız. Kürt halkının tarifi zor acılarla yüklü bu büyük kara günü olan Halepçe'yi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" diye kaydetti.
 
Kışanak: Halepçe hepimizin yüreğine salınmış bir ateştir
 
Ardından kısa bir konuşma yapan BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak Halepçe katliamını lanetleyerek konuşmasına başladı. Katliamın bir insanlık suçu olduğunu ve hesabının muhakkak sorulması gerektiğini dile getiren Kışanak, "Tabiî ki Kürt halkı özellikle son iki yüz yılda büyük acılar büyük katliamlar yaşadı. Büyük direnişler, büyük hak arayış mücadeleleri sergiledi. Bunların her birini Kürdistan tarihinde ayrı bir hissiyatı ve yeri farklıdır ve önemlidir. Ama Halepçe hepimizin yüreğine salınmış bir ateştir, büyük bir yaradır, büyük bir acıdır. Kundakta ki bebekten 90 yaşında ki dedeye kadar bütün bir halk yok edilmek, soy kırımdan geçirilmek istendi. Bunun sorumluları ne yazık ki; bu güne kadar hesabını vermediler. Irak'ta ki değişimden sonra kısmi olarak bir sorgulama gerçekleşse de Kürt halkını Kürdistan toplumunun yarasını dindirecek bir sonuç henüz ortaya çıkmış değildir. Biz buradan tüm dünyaya ve uluslar arası kuruluşlara sesleniyoruz. Bunu bir soykırım olarak tanısınlar. Halepçe soy kırımının uluslar arası platformlarda hesabı sorulsun" dedi.
 
'Roboski'de bir soykırımdır!'
 
Günümüzde de benzer acıların devam ettiğini hatırlatarak Roboski katliamına işaret eden Kışanak, "Roboski'de yaşanan katliam da bir soykırım girişimidir. İnsanların sivil insanların üzerine savaş uçakları ile bomba yağdırılması hiçbir şekilde ifade edilemez. Ne yazık ki; Türkiye hükümeti bu büyük cinayetin üstünü de örtmeye çalışıyor. Yine birkaç gün önce Rojava'da yaşadığımız saldırı hepimiz için büyük bir üzüntü ve acı kaynağıdır. Tüm dünya bilsin ki sınırlar çizebilirsiniz. Tel örgüler çekebilirsiniz, mayınlar döşeyebilirsiniz. Ama asla Kürt halkının yüreğini bölemeziniz. Bilincini, direnişini bölemezsiniz, Kürt halkı birdir. Davası da mücadelesi de birdir. Buradan dört parça Kürdistan da halkımızın özgürlüğü için mücadele etmiş direnmiş ve yaşamını yitirmiş tüm Kürdistan şehitlerini saygı ile minnetle anıyorum" diye kaydetti.
 
Açıklama, alkış, zılgıt, ıslık ve sloganlar eşliğinde sona erdi. (DİHA)



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.