Losev

BİGACEM 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne yönelik açıklama yaptı

Videoyu Aç BİGACEM 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne yönelik açıklama yaptı
A
a

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü gerekçesiyle BİGACEM adına Başkan İlhan Karabulut yazılı açıklama yayımladı.

Öncelikle girdiğimiz yeni bir yılın, insaniyet temalı çalışmalar eşliğinde sürdürülmesi  arzum  ile yeni yılınızı kutlar, 2016 yılının çalışan gazeteciler adına "gerçek bir gazetecilik yılı" olmasını temenni ederim.
 
Bugün, 10 Ocak "Dünya çalışan gazeteciler günü."  Darbeler eşliğinde alıkonan gazeteci haklarının, bir  bayram  üst seviyesinden, "çalışan gazeteciler günü" seviyesine indirgenişinin, kırk beşinci yıldönümünü kutlayan ve çalışan tüm  gazetecilerin "gününü" en içten dileklerimle kutluyorum.
 
Bu sene, Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BİGACEM) olarak, gazeteciliğin sadece yazı yazmak olmadığını konuştuğumuz, ve mevcut gazetecilik üzerine tartışmalar , öz eleştiriler yaptığımız,  çalışan gazeteciler temalı programımızı, BİGACEM olarak gerçekleştiremeyişimizin burukluğunu cemiyetimiz olarak yaşadığımızı söyleyebilirim.
 
Geçtiğimiz yıl aynı gün, henüz insan ölümlerinin had safhaya ulaşmadığı aylarda kutladığımız çalışan gazeteciler gününü, o dönemin mevcut  konuları üzerine gerçekleştirmiş ve bu yıl aynı gün için, bütün gazeteci arkadaşlarımız ile sözleşmiştik. Fakat, uzun bir süre geçmemesine karşın, yalnızca bir çocuğun doğum süresince olan süre zarfında, yüzlerce çocuğun yaşadığımız topraklar üzerinde insan eli ile öldürülmesi, her mesleki onur gibi biz gazetecilerin de insanlık gururunu ve kırılma noktamızı etkileyecek  bir konuma geldi diyebilirim. Yanı başımızda öldürülen çocukların feryatlarına, diğer yanı başımızda yaşayan "yetişkinlerin" tepkisizliği,  hiç kuşkusuz dünya üzerindeki her meslektaşımız gibi bizlerin  de bir öz eleştiri yapmasına ve bu konuda tabiri caizse külahımızı önümüze alıp düşünmemize sebep olmuştur. Bunca ölümlere karşın hala tepkisiz kalınıyorsa, hiç kuşkusuz olanları duyurması gereken mecra  yani biz gazeteciler arasında, ya tam anlamı ile çalışmayan ya da yaptığımız  meslekten bihaber olan  arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, gerçek anlamda çalışılabildiğini göremediğimiz için çalışan gazeteciler gününün kutlanmasını şu an için uygun görmüyoruz diyebilirim.
 
Dünya üzerinde, her ülke ve benzerimiz her mesleki örgütler için kurgulanan belirli gün ve haftalar, o mesleği hakkı ile icra edenlerin kutlaması gereken gün ve haftalardır. Örneğin bir doktor, o sene boyunca kararlı ve mesleğine yakışan bir çalışma sergilemedikçe, o yıl içersinde kendisine sunulan  bayramı hak etmiyor demektir.  Bu durum, insani ilişkilerin ön planda olduğu her meslek ve o meslek örgütlenmeleri için geçerlidir.
 
Araştırmacı gazetecilik gibi diğer bir çok değerin bir kenara bırakıldığı, gazeteciliğin kuramsallığını anlamadan o mesleği pratikte yapmaya çalışan, gazeteciliğin temel iki vasfından olan eleştiri ve muhalefet ilkelerinden uzak, muhalefet terimini sadece bir siyasi tavır şeklinde betimleyip bunu bu şekilde benimseyen insanların yaptığı, gazetecilikten ziyade " dedikodudur."  Bu insanların her birini, gerçek anlamda "çalışan gazeteci" olarak toplum ve mesleğimize  kazandırmadığımız sürece, toplum bu insanlar üzerinde  "gerçek gazeteciymiş" kanısına varacaktır. Hiç kuşkusuz bu kanı,   cemiyetimiz bünyesinde, gerçek anlamda çalışan meslektaşlarımıza, bariz bir haksızlık olarak karşımıza çıkacaktır.
 
Bu mesleği icra eden ve bu mesleğin kutsallığının farkında olan gazetecilerin yapması gereken; bu mesleği gerçek ilke ve tutarlılıklar doğrultusunda yaparak, mesleki onurlarını korumak, gerçek gazeteciliğin farkını kamuoyuna bariz bir şekilde sunmak, mesleğe leke süren ve gazeteciliği  her şeyden bihaber  icra edenleri mesleğe kazandırmaya çalışmak  ve "uyuduğunu" fark ettiği insanları doğru ve sorgulayıcı bir dil ile uyandırmaktır.
 
Üç maymun oyununun terk edildiği, gerçek gazeteciliğin  değerinin kavrandığı, spekülasyonsuz ve halkın kurgulamasının en aza indirgendiği, tarafsız, gerçek, tutarlı ve korkusuz gazeteciliğin her gazeteci tarafından icra edildiği gün, kaybettiğimiz "bayramı" kazanacak ve 10 Ocak gününü, gerçek anlamda bir "bayram" olarak kutlayacağımıza olan inancımız sonsuzdur.
 
İnsan eli ile ölüm gerçekleşmeyen bir yılı  ve nice çalışan gazeteciler günü görmenizi temenni eder, tekrardan tüm meslektaşlarımın "çalışan gazeteciler gününü" kutlarım.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.