Losev

Asker sevkiyatı taraflar arasındaki anlaşmaya göre yapıldı

Videoyu Aç Asker sevkiyatı taraflar arasındaki anlaşmaya göre yapıldı
A
a

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesiyle ilgili açıklama yapan Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani, “Bizim bildiğimiz Türkiye ve Irak’ın, Musul’un çevresine konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönündedir” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye’nin Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına asker konuşlandırılmasıyla ilgili askerlerin oraya anlaşma çerçevesinde geldiğini söyledi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Barzani’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Bizim bilgilerimiz Türkiye ve Irak’ın, Musul’un çevresinde konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönündedir. Musul’u kurtarma operasyonuna katılacak gönüllü askerlerin eğitilmesi ve gerekli desteğin sağlanması için böyle bir ittifaka gidilmişti. Söz konusu sevkiyat taraflar arasındaki anlaşmaya göre yapıldı. Bana göre bu mesele çok büyütüldü.”

Ne olmuştu?

Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı’ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Başika’da TSK askerleri peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.

Musul’a gönderilen asker sayısı BBC’ye göre; 100, Anadolu Ajansı’na (AA) göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.

Türkiye’nin Irak’a asker göndermesine, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tepki göstermiş ve “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti.

İbadi’nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada ise “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ise üssün eğitim kampı olduğunu söylemişti.

ABD de Türkiye askerinin Musul’a gitmesiyle ilgili, Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini açıklamıştı.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.