DEM Bitlis Belediye
Losev

Ali Bulaç

A
a

İlk ve orta öğrenimini Mardin’de, yüksek öğrenimini İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı (1980). Hareket dergisinde bir süre çalışmasının ardından 1976’da Düşünce dergisi ve Düşünce Yayınları’nı, 1984’te de İnsan Yayınları’nı kurdu. Kitap Dergisi’ni çıkardığı 1985-1992 yılları süresince üç aylık Bilgi ve Hikmet dergisini de çıkardı ve yönetti.

Zaman Gazetesi’nin kurulma aşamasında İstanbul bürosunu teşkilatlandıran isim olup gazetenin İstanbul büro şefliğini bir yıl kadar yürütmüştür. 1987’nin sonlarına doğru gazete el değiştirince bu gazeteden ayrılmış, 1993-94 döneminde tekrar Zaman'a dönmesine karşın kısa bir süre sonra yeniden ayrılmıştır. 1998 yılında ise bir kez daha Zaman Gazetesi'nde yazmaya başlamıştır.[2] Bu gazetenin dışında çeşitli dergilerde, Millî Gazete, Yeni Şafak dahil birçok gazetede çok sayıda yazı ve araştırmaları yayımlanmıştır. 1988 yılında İnsanın Özgürlük Arayışı adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği’nin “Fikir Ödülü”ne layık görülmüştür. Evli ve beş çocuk babası olan yazar, halen Zaman Gazetesi, Today's Zaman ve Özgün Duruş'ta köşe yazıları yazmakta ve Mehtap TV ile Hilal TV kanalında haftalık tartışma programları yapmaktadır. Bunun yanında Fatih Üniversitesi'nde ders vermektedir. tvnet'te Ekrem Kızıltaş ve Cevat Özkaya ile birlikte Konuşmak Lazım isimli haftalık entellektuel tartışma programını yapmaktadır.

Çağdaş İslâm dünyası, düşünce sorunları, toplumsal değişme ve yenileşme gibi konulardaki araştırma ve incelemeleriyle tanınmıştır.

Yazdığı kitaplarda özellikle modern dünyada müslüman olmanın getirdiği ve gerektirdiği tavırlar üzerinde durmaktadır. Müslümanların müslüman olmayanlarla birlikte aynı toplumda dışlamadan ve dışlanmadan, çatışmasız bir şekilde yaşayabilmeleri açısından "Medine vesikası" örneğine vurgu yapmakta ve bu konudaki fikirlerine temel referans noktası olarak almaktadır. Müslümanları sağ-sol gibi kavramlarla açıklamaya karşı durmakta ve İslâm'ın kutsallığını vurgulamaktadır. Hazırladığı Ku'ran meali, birçok Ku'ran çevirisine göre daha sade dil kullanımı ve çevirisi nedeniyle ön plana çıkmıştır.

Eserleri

    İslâm dünyasında toplumsal değişme
    Bir Aydın sapması
    İnsanın özgürlük arayışı
    Din ve modernizm
    İslam ve fanatizm
    Modern ulus devlet
    İrtica ve sivilleşme
    Kutsala, tarihe ve hayata dönüş
    Avrupa Birliği ve Türkiye
    Tarih, toplum ve gelenek
    Din-felsefe vahiy-akıl ilişkisi (2006)
    Kur'an meali
    Çağdaş kavramlar ve düzenler
    İslâmcılık
    Kutlu ağaç
    Bilgi neyi bilmektir?


    İslâm ve fundamentalizm
    Ortadoğu'dan İslâm dünyasına
    Nuh'un Gemisi'ne binmek
    İslâm dünyasında düşünce sorunları
    İslâm ve demokrasi
    İslâm düşüncesinde din-felsefe
    Din, devlet ve demokrasi
    Din, kent ve cemaat
    Modernizm, irtica ve sivilleşme
    Göçün ve kentin siyaseti MNP'den SP'ye Millî Görüş Partileri
    Ortadoğu gerçeği



Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.