Losev

AKP-MHP görüşmesi sona erdi

Videoyu Aç AKP-MHP görüşmesi sona erdi
A
a

AKP Genel Başkanı Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli arasındaki görüşme sona erdi. Görüşmeden sonra ilk açıklamayı yapan Davutoğlu MHP'nin koalisyonda olmayacağını söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki görüşme sona erdi.
 
Görüşme Meclis MHP Grup Salonu’nda saat 13.00’da başladı. Görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.
 
Görüşmede Davutoğlu’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, AKP Genel Sekreteri Haluk İpek, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AKP Milletvekili Ertan Aydın’ın eşlik etti.
 
MHP heyetinde ise Genel Başkan Bahçeli’nin yanı sıra Genel Başkan yardımcıları Semih Yalçın ile Ahmet Kenan Tanrıkulu, Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Sekreter İsmet Büyükataman ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı bulundu.
 
Davutoğlu: Bahçeli koalisyonda olmayacak
 
AK Parti ve MHP görüşmesinden sonra ilk açıklamayı Başbakan Davutoğlu yaptı. Davutoğlu, Bahçeli'nin koalisyonda olmayacağını söyledi.  İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başlıkları;
 
Bahçeli, hükümet ortağı olmama tavrını teyit etti. MHP'nin pozisyonu şu an hükümet olmama yönünde. Bahçeli ile Ramazan Bayramı sonrası da görüşmek için mutabık kaldık. Bahçeli, Türkiye'nin hükümetsiz kalmamasını, güçlü bir hükümet kurulmasını istiyor.CHP ile olmazsa diye bir ifade kullanmadı. Hükümet ortaklığında olmama, muhalefette kalma düşüncesi olduğunu söyledi. Hükümette bulunmama yaklaşımını bir kez daha ilettiler.
 
1 saat 40 dakika içinde Suriye Irak, Türkiye içindeki gelişmeler üzerine çok konu konuşuldu. Türkiye hükümetsiz kalmaması ve Türkiye'nin güçlü bir hükümeti olması konusunda mutabık kaldık. Biz 7 Haziran ile birlikte oluşan tabloyu en iyi şekilde değerlenndiriyoruz. Biz her parti ile aynı mesafedeyiz. 
 
Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurması için görevlendirdiği Davutoğlu, koalisyon turları kapsamındaki ilk görüşmesini dün (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ya yapmıştı.
 
1 saat 40 dakika süren görüşmede Davutoğlu’na Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AKP İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ve AKP Ankara Milletvekili Mücahit Arslan eşlik etmişti.
 
Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesinin son derece samimi ve dosthane bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.
 
Yarın HDP’yle görüşecek
 
Davutoğlu üçüncü görüşmesini ise yarın Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile yapacak.
 
Hükümet kurulamazsa ne olacak?
 
AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na tanınan 45 günlük süre, 23 Ağustos Pazar günü sona erecek.
 
Güvenoyu için 276 oyu aranacak. 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, Meclisi Başkanına danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
 
Anayasa’nın 116’ncı maddesine göre Cumhurbaşkanı; Bakanlar Kurulu’nun güvenoyu alamaması, güvensizlik oyuyla düşürülmesi, 45 gün içerisinde yeni hükümet kurulamaması veya kurulduğu halde güvenoyu alamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.
 
Bu durumda güvenoyu alamayan hükümet Anayasa’ya göre çekilecek.
 
Koalisyon ve azınlık gibi tüm seçeneklerin tükendiği bu olasılıkta, ülkeyi seçime “Geçici Bakanlar Kurulu” götürecek. Seçime giden kabine, partilerin sandalye dağılımı dikkate alınarak oluşacak.
 
Geçici Bakanlar Kurulu’nda Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları yine bağımsız olacak. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine de bağımsızlar atanacak.
 
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici Bakanlar Kurulu yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapabiliyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir
arşiv HABER ARŞİVİ
BİTLİS HABER13 YORUM KURALLARI
Haber İhbarı
Bitlis Nöbetçi Eczaneleri
Bu haber ilginizi çekebilir! Kapat


Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Siteadi harici linklerin sorumluluğunu almaz.