Çözüm süreci Brüksel'de düzenlenen konferansta ele alındı. Konferansı düzenleyen EUTCC (Europe Turkey Ccivisc Commission) İmralı görüşmelerinin tarafları olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Öcalan'a da birer davetiye gönderdi. Telgrafta Öcalan'ın konferansa mesaj göndermesi istendi. Ancak konferansta henüz bir yanıt gelmediği duyuruldu.

Bitlis'te 197 düzensiz göçmen yakalandı Bitlis'te 197 düzensiz göçmen yakalandı

Geleneksel olarak sürdürülen 10. Kürt Konferansı bu yıl 'Türkiye, Kürtler ve İmralı Barış Süreci: Tarihi Bir Fırsat' başlığıyla başladı. Brüksel'de 2 gün sürecek konferansta, Kürt sorununun çözümü konusunda İmralı'da yapılan görüşmelerde gelinen duruma dikkat çekilerek kalıcı barış için müzakerelere geçiş süreci tartışılacak. Konferansın ilk gününde İmralı görüşmelerinin yeniden canlanması için Avrupa Birliği'nin (AB) sorumluluk üstlenmesi gerektiği vurgulandı.

Avrupa Parlamentosu'nda Naomy Chomsky himayesinde gerçekleştirilen konferansa PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm, KNK'den Zübeyir Aydar, BDP Eşbaşkanı Gultan Kışanak başta olmak üzere pek çok uluslararası aktivist ve Kürt siyasetçi katıdı. Konferansta katılımcılar önemli mesajlar verdi. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, AKP'nin Kürt sorunun çözümü konusunda cumhuriyet tarihinin en cesur adımlarını attığını söyledi.

AB sorumluluk üstlenmeli

Yoğun ilgi gören konferansta ilk oturumu Prof. Karine Westrheim yönetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır mitinginde başlattığı af tartışmalarına destek mesajı gönderen Prof. Westrheim İmralı görüşmelerinin yeniden başlamasını arzu ettiklerini belirterek, 'Türkiye, Kürt sorununu çözerse bölgeye önemli bir model olacaktır. Ama tarafların konuşmalarını yeniden başlatması için AB önemli sorumluluğunun farkında olmalı. Barış görüşmelerini destekliyoruz demek yeterli değil' diye konuştu.

AP'den af desteği

Birleşik Sol ve Kuzey Yeşiller Grubu kanat başkanı Gabi Zimmer ev sahibi olarak yaptığı konuşmada, Türkiye'de başlatılan 'barış sürecinin zor bir noktada' olduğunu belirterek, 'Cesaret verici adımlar atıldı ve bu bize ümit verdi. Ama şu aşamada sürecin zayıf bir noktada olduğunu biliyoruz. Çeşitli reform önerileri vardı ama bir takvim oluşturulmadı. Buradaki talepleri destekliyoruz. Özelikle af konusundaki talepleri destekliyoruz' dedi.

'İki güçlü lider'

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da konuşmasında Türkiye'de devletin süreç ile birlikte bir asırlık ezberini bozmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
'Küçük bir azınlığın Cumhuriyet'in sahibi olduğu kalan çoğunluğun ise buna itaat etmek zorunda olduğu fotoğrafı artık değişiyor' dedi. Öcalan ile Hükümet arasında başlayan barış görüşmelerinin diğerlerinden farkının 'iki gerçek muhatap ve iki güçlü lider tarafından yürütülmesi' olduğunu anlatan Zana, 'Türk kamuoyunda Başbakan Erdoğan'ın etkisi nasıl tartışılmaz ise Kürt kamuoyunda da Öcalan'ın etkisi tartışılmaz. İmralı Barış Süreci Türkiye'de pek çok ezberi bozdu ve statükoyu sarstı. Kürt- Türk barışı gündeme gediğinde, Türkiye tam bir korkular cumhuriyetine dönüyor. Bu fotoğrafın bir tarafında çözüm isteyeler, öbür tarafında ise çözümsüzlüğü dayatanlar var. 3 dönemdir tek başına iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi yavaş, aksak ve eksik olsa bile cumhuriyet tarihi boyunca Kürt meselesinin çözümü yolunda en cesur adımları atmakta ve diyalog mekanizmasını işletmektedir.'

'PKK terör listesinden çıkartılsın'

Artık gerçekçi müzakerelerin başlaması gerektiğini ifade eden Zana, 'Açıkça ifade etmek isterim ki önceki barış teşebbüslerinden farklı olarak Hükümet, muhataplık meselesini gerçekçi bir şekilde ele aldı. İmralı ve Kürt Özgürlük Hareketi ile eş zamanlı diyalog mekanizmasını işletmesi anlamlı ve gelecek için umut vericidir' dedi. Zana, Kürt örgütlerinin yasal zeminin dışına itilmesinin Türkiye'de Kürt meselesinin barışçıl ve siyasi çözümüne katkı sunmayacağını belirterek PKK'nın AB ve ABD'de terör örgütleri listesinden çıkartılması gerektiğini belitti.

TELGRAFLA DAVET

Konferansı düzenleyen EUTCC (Europe Turkey Ccivisc Commission) İmralı görüşmelerinin tarafları olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve PKK lideriAbdullah Öcalan'a da birer davetiye gönderdi. Öcalan'a avukat görüşü olmadığı için daveti BDP Ada'ya telgraf göndererek Öcalan'a bildirdi. Telgrafta Öcalan'ın konferansa mesaj göndermesi istendi. Ancak konferansta henüz bir yanıt gelmediği duyuruldu. Başbakan Erdoğan'ın davetinin ise yanıtsız bırakıldığı açıklandı. Ayrıca konuşmacı olarak AKP'li milletvekillerinin de davet edildiği ancak davete yanıt verilmediği belirtildi. CHP 'li Sezgin Tanrıkulu ise konuşmacı listesinde yer almasına rağmen ABD ziyareti nedeniyle katılamadı.